Tryg
Karolinka: Zróbcie tak żeby L=P
| | −cos2x | |
a) |
| = tgx − ctgx |
| | sinx cosx | |
b) sin
6 x + cos
6 x + 0.75sin
2 2x = 1
| | 1+ sin4x | | 1 + tg2x | |
c) |
| = |
| |
| | cos4x | | 1 − tg2x | |
Prosze zróbcie to bo ja kompletnie tych przykładów nie rozumiem
18 mar 10:13
Maciek: to zajmijmy się P
18 mar 10:31
18 mar 10:32
Maciek: wspólny mianownik to sinxcosx
18 mar 10:32
Maciek: | sin2x | | cos2x | |
| − |
| |
| sinxcosx | | sinxcosx | |
18 mar 10:33
Maciek: | | sin2x − cos2x | |
czyli |
| |
| | sinxcosx | |
18 mar 10:34
Maciek: w liczniku "−" przed nawias
18 mar 10:34
Maciek: −(cos2x − sin2x)
18 mar 10:35
Maciek: z tablic funkcja podwojonego kąta cos2x = cos2x − sin2x
18 mar 10:36
Maciek: | | −cos2x | |
czyli odp. |
| = L |
| | sinxcosx | |
18 mar 10:37
Maciek: Hallooo
18 mar 10:37
Karolinka: Dziekuje
18 mar 10:52
Bart: a jak zrobić podpunkt b) lub c)?
18 mar 16:25
ICSP: sin6x + cos6x + 0,75sin2 2x= 1
L = sin6x + cos6x + 0,75sin2 2x = sin4x − (sinxcosx)2 + cos4x + 0,75sin2 2x = sin4 +
cos4x − (sinxcosx)2 +3(sinxcosx)2 = sin4x + cos4x + 2(sinxcosx)2 = (sin2x + cos2x)2 =
12 = 1 = P
c.n.u.
18 mar 16:32
Bart: a skąd się wzięło na samym początku: sin4x − (sinxcosx)2 + cos4x
18 mar 16:38
ICSP: | | 1 + sin4x | | 1 + tg2x | |
c) |
| = |
| |
| | cos4x | | 1 − tg2x | |
Jak zwykle zaczynam od lewej xD
| | 1 + sin4x | | sin2 (2x) + cos2 (2x) + 2sin2xcos2x | |
L = |
| = |
| = |
| | cos4x | | cos2(2x) − sin2(2x) | |
| | (sin2x + cos2x)2 | | cos2x + sin2x | |
|
| = |
| = |
| | (cos2x−sin2x)(cos2x + sin2x) | | cos2x − sin2x | |
| | cos2x + sin2x | | cos2x | |
= |
| * |
| = |
| | cos2x | | cos2x − sin2x | |
18 mar 16:38
ICSP: znasz wzór na a3 + b3 ?
18 mar 16:39
Bart: Tak, rozpisałbyś ten początek?
18 mar 16:41
ICSP: to zrób podstawienie:
a = sin2x
b = cos2x
18 mar 16:42
Bart: ale tutaj jest do 6
sin6x + cos6x
18 mar 16:44
ICSP: a tam jest do 3
a
3 + b
3 =

jeżeli pod a podstawisz :sin
2 to :
(sin
2x)
3 + (cos
2x)
3 = sin
6x + cos
6 x
Rozpisz dalej ze wzoru a otrzymasz to co ja.
18 mar 16:48
Bart: Dzięki

Zgadza się
A jak otrzymałeś z 0,75sin
2 2x = 3(sinxcosx)
2
18 mar 16:59
ICSP: sin2x = 2sinxcosx
sin22x = 4sin2xcos2x
jeżeli przemnożę to jeszcze przez 0,75 to wyjdzie.
18 mar 17:01
Bart: a no tak...

A w podpunkcje c)? Skąd się wziął tanges na koncu? Jak do niego doszedłeś?
Zaciełem się w tym momencie:
| cos2x + sin2x | |
| |
| cos2x − sin2x | |
i dlaczego mnozysz przez odwrotność?
18 mar 17:44
18 mar 17:50
Bart: co to ma do rzeczy
18 mar 18:02
18 mar 18:04
Bart: TO SPADAJ DO SWOJEGO TEMATU.
18 mar 18:06