stereometria
koń rafał: Hej, czy ktoś mógłby mi pomóc z tymi zadaniami:
1. Podstawą ostrosłupa jest kwadrat o boku długości a. Jedna z jego krawędzi bocznych jest
prostopadła do plaszczyzny podstawy. Przekątną podstawy, która łączy końce równych krawędzi
bocznych, widać z wierzchołka ostroslupa pod kątem α. Wyznacz objętość ostrosłupa.
2. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku dlugości a. Dwie ściany tego ostrosłupa
są prostopadłe do podstawy, zaś trzecia tworzy z płaszczyzną kąt α. Wyznacz pole powierzchni
bocznej ostrosłupa.
3. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole jednej ściany bocznej jest równe S, zaś kąt
płaski przy wierzchołku ściany bocznej równy jest 2α. Wyznacz V.
17 mar 19:36
sla1:

V=
13*a
2*h
17 mar 20:13
sla1: | | α | | | |
Mamy dany kat α i krawędzie boczne: tg |
| = |
| stąd |
| | 2 | | x | |
stąd po obliczeniach
| | a(1−tg2α2)(1−tg2α2) | |
h= |
| |
| | √2tgα2 | |
podstawiamy pod wzór na V=
13*a
2*h
17 mar 20:26
koń rafał: dziękuję
17 mar 20:52
sla1:

| | 1 | | x | | 1 | | a | | x | |
h=H. zad3.V= |
| a2H, ctgα= |
| , S= |
| ax= |
| x, ctgα= |
| , |
| | 3 | | | | 2 | | 2 | | | |
| | a | | a | | a | | 2S | | a | |
x= |
| ctgα, S= |
| * |
| ctgα, 4S=a2ctgα, stąd a= |
| ,TERAZ x= |
| ctgα, |
| | 2 | | 2 | | 2 | | ctgα | | 2 | |
| | a | | a | | a2 | | a2 | | a2 | |
H2=x2−( |
| )2,więc H2=( |
| )2ctg2α− |
| , H2= |
| ctg2α− |
| , |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | a2(ctg2α−1) | | a | |
H2= |
| , H= |
| p{ctg2α |
| | 4 | | 2 | |
masz obliczone a i H..liczymy V..............
17 mar 21:18
sla1: Tam coś zginęło na końcu H= √ctg2α−1
17 mar 21:19
sla1: masakra to pisanie wzorków...
17 mar 21:20
sla1: kurka..H= √ctg2α−1...mam nadzieję, ze wszystko ok
17 mar 21:24
sla1: zad 2 nie mam siły, w oczach mi się dwoi...spróbuj podobnie, uzależnić wszystko od krawędzi a i
kąta α. pzdr
17 mar 21:27
sla1: w zad 1 nie krawędzie boczne tylko krawędzie podstawy... ale to nic nie zmienia
17 mar 22:52
koń rafał: Dzięki

a potrafi ktoś rozwiązać to zadanie?
Podstawą graniastosłupa prostego jest sześciokąt foremny o boku a. Mniejsza i większa przekątna
graniastosłupa, wychodzące z jednego wierzchołka, tworzą ze sobą kąt α. Wyznacz objętość tego
graniastosłupa.
18 mar 18:49