Funkcje trygonometryczne
Woody: Pytanie− trygonometria
Czy dobrze obliczyłem cos(α+β), gdzie sinα=
12 , cosβ=
√32
cos(
12 +
√32) = (
12 x
√32) − (
12 x
√32)= 0
W odpowiedziach mam że powinno wyjść
12 więc moje pytanie to gdzie robię błąd?
17 mar 18:51
Beti: cos(α+β) = cosα*cosβ − sinα*sinβ
czyli musisz obl. cosα i sinβ
17 mar 18:55
Woody: a jak to obliczyć?
17 mar 18:58
Beti: z jedynki trygonometrycznej
17 mar 19:04
Woody: i wyszło mi że cosα=
√32 i kiedy podstawie cosα i cosβ pod wzór cos(α+β) to i tak nie
wychodzi mi
12
17 mar 19:10
Beti: | | 1 | |
właściwie to dziwne jest to zad. bo z faktu, że sinα = |
| możemy wywnioskować, że α=30o, |
| | 2 | |
| | √3 | |
a z tego, że cosβ = |
| wynika, że β=30o
|
| | 2 | |
| | 1 | |
i teraz cos(α+β) = cos(30o+30o) = cos60o = |
|
|
| | 2 | |
czy w tym zad. wogóle wiadomo, jakie te kąty są − ostre, dowolne
17 mar 19:21
pigor: hmm..
cos(α+β)=
√32*
√32 −
12*
12=
34 −
14=
24=
12 . .
17 mar 19:22
Woody: nie, nic takiego nie wiadomo. Mam podane: Oblicz sin(α+β) i cos(α+β)
a) sinα=12, cosβ=√32 i α,β∊ (0; π2) dokładnie tyle mam dane w zadaniu.
17 mar 19:32
Beti: aaaaa, czyli jednak
wiadomo 

α i β są w pierwszej ćwiartce
17 mar 19:34
Beti: czyli albo obliczasz tak jak pokazałam o 19:21, albo − jesli koniecznie ze wzoru − to
pigor podał Ci obliczenia. Wynik, jak widzisz, zgadza sie z odp.
17 mar 19:36