Funkcje trygonometryczne sumy i różnicy kątów.
Woody: Proszę o pomoc!
Oblicz:
a) sin(−105o) b) sin285o c) cos375o f)cos855o
Wiem że trzeba korzystać ze wzrów ale w jaki sposób? np w podpunkcie b) zdaje mi się że powinno
to wyglądać tak: sin(270o + 15o) ale skąd mam wziąć sin15o i cos15o?
17 mar 18:37
Aga1: sin(−105)=−sin105)=−sin(600+450)=
Zastosuj wzór
sin(x+y)=sinx*cosy+cosx*siny
17 mar 18:40
Beti: b) można tak:
sin285 = sin(180+105) = −sin105 = −sin(60+45)= ... i teraz ze wzoru na sin sumy kątów
17 mar 18:41
Aga1: 150=450−300
lub
150=600−450
a
sin(x−y)=sinx*cosy−cosxsiny
17 mar 18:42
Woody: dziękuje
17 mar 18:45