najprostsza postać
norbert1112: czy ktoś mógłby pomóc w rozwiązaniu tego przykładu? chodzi o to aby doprowadzić do najprostszej
postaci.
17 mar 18:31
Beti: obliczasz deltę i pierw.
np. LICZNIK:
Δ = 4 + 12 = 16
√Δ = 4
licznik mozna więc zapisać w postaci: (x+3)(x−1)
podobnie "zadziałaj" w mianowniku − podstaw do wyrażenia − powinno dac się coś skrócić
17 mar 18:38
Aga1: Oblicz Δ do licznika i mianownika oraz x1 i x2
i skorzystaj ze wzoru
ax2+bx+c=a(x−x1)(x−x2), gdy Δ≥0
17 mar 18:38
norbert1112: | | x−1 | |
czyli jak wychodzi mi |
| , to jest to wynik końcowy (uproszczony)? |
| | x−2 | |
17 mar 18:46
Beti: tak
17 mar 18:46
Aga1: Jeśli dobrze wyliczyłeś, to tak, dziedzina podałeś?
17 mar 18:47