wyznaczanie wspolczynnikow wielomianu
Bolka: W(x)=x3+2(3a−1)x2+(a2−4a)x+2a2 , tak aby spelniony byl warunek w(2)=−16
mi wychodzi:16=16a+4a2
co zle moge robic, skoro dalej mi nie wychodzą wspolczynniki wielomianu.
17 mar 18:21
Beti: w(2) = 8+8(3a−1)+2(a2−4a)+2a2 = 4a2+16a
4a2+16a=−16 → może o ten minus chodzi ?
4a2+16a+16=0
17 mar 18:27
Bolka: a no wlasnie, nie zapisalem go dobrze. ale coz z tego, skoro nie moge wyznacyc wspolczynnikow
wielomianu.
17 mar 18:30
Beti: dzieląc obustr. przez 4 mamy:
a
2 + 4a + 4 = 0
(a+2)
2 = 0
a = −2
teraz juz możesz wyznaczyc współczynniki
17 mar 18:43
Bolka: a własnie jeszcze w tym problem mma, ze nie wiem, gdzie sie one znajduja.. wiem, ze przy X, ale
nie umiem tego wyznaczyć
17 mar 18:46
Beti: współczynniki to liczby stojące przy x
wystarczy, że do wzoru wielomianu podstawisz za a liczbe −2 i poupraszczasz.
17 mar 18:48
Bolka: dzieki wielkie
17 mar 19:14