Ciągi liczbowe
Irmelin: Mam kilka pytań dotyczących ciągów liczbowych z racji tego, że zbliża się sprawdzian (wiem, że
powinnam raczej spytać się nauczyciela ale ten jest hmmm niedostępny)
1. W zadaniu (ile wyrazów ciągu (a
n) danego wzorem ogólnym a
n=n
2−15n+36, nεN
+, jest
mniejszych od zera) wychodzi mi, że n=3 i n=12. Czyli rozwiązaniem jest przedział otwarty
między tymi wartościami a raczej ilość liczb naturalnych w nim będących ?
| | −2x+6 | |
2. W zadaniu: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)= |
| . Oblicz pięć pierwszych |
| | 3 | |
wyrazów ciągu (a
n) danego wzorem a
n=f(3n+1) − mam podstawić pod f dany wzór funkcji?
wartości wyjdą z "x" czy mam go jakoś wyliczyć?
| | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | |
3. Podaj wzór na wyraz ogólny ciągu : |
| , |
| , |
| , |
| |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | |
Na to zadanie jest jakiś sposób, czy trzeba główkować?
4. Byłabym niezmiernie wdzięczna gdyby ktoś to rozwiązał : Wyznacz wyraz pierwszy a
1 i
różnicę r oraz wyraz ogólny a
n ciągu arytmetycznego, gdy a
2+a
8=−15 oraz
a
6+a
9=−25
Beti: 1. − TAK
2. − jeśli podstawisz za x − 3n+1, to otrzymasz wzór z n − będzie to wzór ciągu, czyli wzór na
a
n. Potem liczy a
1, a
1, ..., a
5
3. trzeba główkować