Prosze o pomoc !!!!
sympatyczna: Prosze pomózcie w rozwiązaniu zadania
W trapezie równoramiennym ABCD (/AD/=/BC/ ) miary kątów przy ramieniu różnią się o 46 stopni
. Wyznacz miary kątów tego trapezu.
17 mar 18:19
Jolantata: ile wynosi suma katów przy jednym ramieniu ?
17 mar 18:45
Beti: czyli α + β = 180o i β − α = 45o
α + 45o + α = 180o − rozwiąż
17 mar 18:52
Jolantata: Suma katów przy ramieniu wynosi 1800
jeżeli jeden kat jest α to drugi α+46
α+α+460=1800
2α=1800−46
2α=1340
α=670
drugi kat 670=460=1130
17 mar 19:00
sympatyczna: yhm to sa te miary trapezu
134 stopni
113
67
17 mar 19:07