rozwiąż równanie
emi~: x(log3x)=1/x2
17 mar 17:37
ICSP: założenia do dziedziny?
17 mar 17:37
emi~: nie chodzi o to że maja wyjść dwa rozwiązania a za nic mi nie wychodzą dwa tylko jedno
17 mar 17:38
ICSP: logarytmujesz przez :
logx
ale zapewne zapominasz że
logx nie może mieć x =1 w podstawie logarytmu i ten warunek trzeba sprawdzić osobno.
Założenia dla dziedziny?
17 mar 17:41
emi~: To jakie będą założenia? x>0 i x≠1?
17 mar 17:44
ICSP: najpierw założenia do całego przykładu :
x>0
teraz rozbijamy to równanie na dwa przypadki:
1o x > 0 oraz x ≠ 1
2o x = 1
i rozpatrujemy te dwa przypadki. Suma rozwiązań tych dwóch przypadków będzie rozwiązaniem
zadania
17 mar 17:45
emi~: ok. dzięki
17 mar 17:47