?
?: Suma poczatkowych wyrazów ciągu okreslona jest wzorem ,czy to ciąg arytmetyczny ?
Sn=n2−4
obliczam an=Sn−Sn−1
i wychodzi mi ze an=2n−1
to wiadomo ,ze jest ciągiem arytmetycznym bo zawiera się w prostej liniowej , nie rozumiem bo w
odpowiedzi jest ze nie jest ciągiem arytmetycznym
17 mar 17:12
ICSP: S1 = −3 = a1
S2 = 0 = a1 + a2 ⇔ a2 = 3
S3 = 5 = 0 + a3 ⇔ a3 = 5
myślę że to wystarczy aby udowodnić że ciąg nie jest arytmetyczny.
17 mar 17:15
?: to rozumiem ale czy ten wzór wyżej jest jakiś niepoprawny bo podaje ciąg zawarty w funkcji
liniowej ?
17 mar 17:19
ICSP: Problem jest w tym że :
a1 = S1 − S0
tylko że nie jesteśmy wstanie wyznaczyć sumy 0 wyrazów.
Trzeba sprawdzić osobno wyraz pierwszy.
17 mar 17:31
?: dzięki kolego
17 mar 17:36