Uklad rownan liniowych
gruby benek: 3x − 3y − 7z = −4
x − y + 2z = 3
Jak widac uklad ten ma nieskonczenie wiele rozwiazan, liczba rzedow wyszla mi 2, a liczba
niewiadomych 3. Problem polega na tym ze wyszlo mi zupelnie inne rozwiazanie niz te w
odpowiedzi, a druga rzecz, gdy 'przydzielilem' parametr i 2 zmienne w jednym przypadku,
okazalo sie ze wszystko sie wyzeruje. Gdy jednak zmienilem przydzial wyszedl jakis wynik, ale
jednak niezgodny. z 'teoretyczna' odpowiedzia.
Moje obliczenia:
R([ 3 −3 −7 : −4]) = w1<−>w2 R([1 −1 2 : 3 ]) = w3−3w1
1 −1 2 : 3 3 −3 −7 : −4
17 mar 17:05
gruby benek: Wyszlo mi w koncu
17 mar 17:13