matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria.
paweł:
Wie ktoś jak to zrobić? Wgl z jakich wzorów skorzystac?
http://oi41.tinypic.com/193thw.jpg
17 mar 15:46
ICSP:
Policz objętość walca na dole oraz stożka na górze. Dodaj objętości.
17 mar 15:53
pomagacz:
na oko stożek ma wysokość 2a V
walca
= πa
2
* a = πa
3
1
2
V
stożka
=
πa
2
* 2a =
πa
3
3
3
2
5
V
bryły
= πa
3
+
πa
3
=
πa
3
3
3
17 mar 15:57