Zadanie z obliczaniem trasy i prędkości
Julka : Dwaj turyści przebyli tę samą trasę długości 15 km. Drugi tyrysta szedł z prędkością o 1km/h
mniejszą niż pierwszy, przez co trasę tę pokonał w czasie o 1 godzine i 15 minut dłuższym niż
pierwszy turysta. Oblicz średna prędkość pierwszego tursty na trasie.
Proszę o pomoc lub chociaż podpowiedź jak rozwiązać to zadanie.
Aga1: S
1=S
2=15km
s=v*t
v
1=v v
2=v−1
v*t=15
Gdzie s
1,v
1, t
1 to droga, prędkość, czas
pierwszego rowerzysty
Rozwiąż układ równań obliczając v.