pierwiastki
filemon: dawałem tu wczoraj takie zadanie
3−2√2 * 2− √2
wyjdzie 1−√2 ?
17 mar 15:34
filemon: 1+ √2 sorki
17 mar 15:34
pomagacz:
3 − 2√2 * 2 − √2 = {kolejność działań} = 3 − (2√2 * 2) − √2 = 3 − 4√2 − √2 =
= 3 − 5√2
17 mar 15:42
filemon: kurde a ja myślałem,że każdy z każdym
17 mar 15:49
pomagacz:
każdy z każdym to wtedy tak:
3 * (2
√2 − 2) = 3 * 2
√2 − 3 * 2 = ...
a tu masz tylko proste działanie
− mnożenie
− dzielenie
− dodawanie
− odejmowanie
17 mar 15:50
filemon: taaa...właśnie gdyby były nawiasy byłoby wtedy "każdy z każdym " ... jak zwykle z matematyką
musiałem coś sobie utrudnić, dzięki piękne
17 mar 15:55
pomagacz:
ja wprowadziłem w pierwszej wiadomości nawiasy aby podkreślić pierwszeństwo mnożenia nad
odejmowaniem, w drugiej pokazałem podobną sytuację, ale zamieniłem ze sobą operatory między
trzema pierwszymi liczbami. Teraz pokażę bez nawiasów tej drugiej wersji:
3 * 2
√2 − 2 = (3 * 2
√2) − 2 = 6
√2 − 2
inny wynik już jest, jeśli w zadaniu pierwotnym są nawiasy, to one mają pierwszeństwo, jeśli
nie ma nawiasów to pierwszeństwo mają wtedy mnożenie/dzielenie, a później
dodawanie/odejmowanie
wyższych operatorów (potęgi itp.) nie uwzględniam
17 mar 16:02