Pochodne cząstkowe
ona: Uprzejmie proszę o pomoc w zadaniu dotyczącym obliczenia pochodnych cząstkowych następującej
funkcji:
y=1−e
[−abc−B]
Potrzebuję pochodnych najpierw po B a później po a.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc oraz opis kolejnych etapów wyprowadzeń, abym mogła sobie to
przeanalizować i zrozumieć
17 mar 15:04
Rivi: Jak robisz pochodną po B, to wszystkie inne wartosci (a,b,c) traktujesz jako stałe.
y'
b= (1−e
−abc−B)'= pochodna z 1 to oczywiscie 0 =
−(e
−abc−B)'= pochodna z e
złożenie to e
złożenie*(złożenie)' =
−(e
−abc−B+(−abc
−B)')= pochodna już ze wzoru na a
x 
=
17 mar 15:19
Rivi: | | 1 | |
Przepraszam, w ostatniej linijce zamiast |
| powinno być B  |
| | B | |
17 mar 15:20
Rivi: Przepraszam po raz drugi. To jest a
x, a ja użyłem wzoru na x
a 
(x zmienna, a stała)
wynik:
−(e
−abc−B−abc
−B*ln(−abc)*(−1))
Mam nadzieje, ze już się nie pomyliłem... ech

Oczywiscie jakas tam dziedzina w związku z tym
logarytmem
17 mar 15:23
pomagacz:
Tutaj nie ma tego śmiesznego d, więc jak będziesz przepisywać to zmień z "d" na tego szlaczka
| dy | | 1 − e−abc−B | |
| = |
| = (*)
|
| da | | da | |
f = e
−abc−B = e
u
u = −abc
−B
(*) = e
−abc−B * bc
−B
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f = e
−abc−B = e
u
u = −abc
−B
...
17 mar 15:26
ona: Dziękuję za pomoc, mam jednak jeszcze parę, być może banalnych, pytań,.
Rozumie, że w tym przypadku, najpierw robi się pochodna z całości, a później z tej funkcji u
góry? Domyślam się, że są na to jakies wzory, będę wdzięczna za odwołania czy ich podanie. Bo
przyznam, że nie do końca rozumię, dlaczego przy pochodnej po a, dla f= znika jedynka oraz
minus przed wyrażeniem. Dodatkowo czy w wyniku dy/da nie brakuje minusa? Ponieważ dy/du jest w
minusie.
Zaznaczam, że miałam to dawnooo temu i na obecna chwilę nic nie pamiętam, a oprócz wyniku muszę
dokładnie zrozumieć wyprowadzenie. Więc będę bardzo wdzięczna za pomoc i wyrozumiałość
17 mar 17:14