matematykaszkolna.pl
Pochodne cząstkowe ona: Uprzejmie proszę o pomoc w zadaniu dotyczącym obliczenia pochodnych cząstkowych następującej funkcji: y=1−e[−abc−B] Potrzebuję pochodnych najpierw po B a później po a. Będę bardzo wdzięczna za pomoc oraz opis kolejnych etapów wyprowadzeń, abym mogła sobie to przeanalizować i zrozumieć emotka
17 mar 15:04
Rivi: Jak robisz pochodną po B, to wszystkie inne wartosci (a,b,c) traktujesz jako stałe. y'b= (1−e−abc−B)'= pochodna z 1 to oczywiscie 0 = −(e−abc−B)'= pochodna z ezłożenie to ezłożenie*(złożenie)' = −(e−abc−B+(−abc−B)')= pochodna już ze wzoru na ax emotka =
 1 
−(e−abc−B+

*abc−B−1)
 B 
17 mar 15:19
Rivi:
 1 
Przepraszam, w ostatniej linijce zamiast

powinno być B emotka
 B 
17 mar 15:20
Rivi: Przepraszam po raz drugi. To jest ax, a ja użyłem wzoru na xa emotka (x zmienna, a stała) wynik: −(e−abc−B−abc−B*ln(−abc)*(−1)) Mam nadzieje, ze już się nie pomyliłem... ech Oczywiscie jakas tam dziedzina w związku z tym logarytmem
17 mar 15:23
pomagacz: Tutaj nie ma tego śmiesznego d, więc jak będziesz przepisywać to zmień z "d" na tego szlaczka
dy 1 − e−abc−B 

=

= (*)
da da 
f = e−abc−B = eu u = −abc−B
df du 

= eu *

da da 
du 

= −bc−B
da 
(*) = e−abc−B * bc−B −−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dy 1 − e−abc−B 

=

dB dB 
f = e−abc−B = eu u = −abc−B
df du 

= eu *

dB dB 
du 

= −c−B*ln(c)
dB 
...
17 mar 15:26
ona: Dziękuję za pomoc, mam jednak jeszcze parę, być może banalnych, pytań,. Rozumie, że w tym przypadku, najpierw robi się pochodna z całości, a później z tej funkcji u góry? Domyślam się, że są na to jakies wzory, będę wdzięczna za odwołania czy ich podanie. Bo przyznam, że nie do końca rozumię, dlaczego przy pochodnej po a, dla f= znika jedynka oraz minus przed wyrażeniem. Dodatkowo czy w wyniku dy/da nie brakuje minusa? Ponieważ dy/du jest w minusie. Zaznaczam, że miałam to dawnooo temu i na obecna chwilę nic nie pamiętam, a oprócz wyniku muszę dokładnie zrozumieć wyprowadzenie. Więc będę bardzo wdzięczna za pomoc i wyrozumiałość emotka
17 mar 17:14