ciagi
mat.: Prosze o sprawdzenie zadania z ciagow:
W pewnym rosnącym ciągu geometrycznym pierwszy wyraz jest równy 3, a szósty wyraz jest dziewięć
razy większy od drugiego wyrazu. Oblicz sume szesciu poczatkowych wyrazow tego ciagu.
a1=3 a6=9a2
a6 = a1 * q
5
9a1 * q = a1 * g
5
z tego rownanie wyjdzie 27q = 3q
5 wiec niec mi to nie daje. prosze o pomoc
Basia:
a
6 = 9a
2
q
4 = 9
q=
√3 (−
√3 odpada bo ciąg jest rosnący)
teraz policz S
6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a z Twojego
27q = 3q
5 /:3q
9 = q
4
i masz to samo