Więc jak to ma być ?
Norbi: Okrąg o równaniu x2 + y2 − 4x + 10y + 3 = 0 zapisz w postaci kanonicznej.
Mam problem, ponieważ nie umiem znaleźć liczb, które by odpowiadały postaci kanonicznej, wiem,
że (x − a)2 = x2 − 4x + a2, co dało mi, że a = 1, lecz przy y, gdy robie to w ten sam
sposób wychodzi mi, że b musi być równe −2,5, wiec gdy podstawie to wszystko do wzoru to
rozwiązanie jest inne niż równanie dane do zadania, bo 6,25 ≠ 3
17 mar 14:09
Basia:
(x−a)2 = x2 − 2a + a2
stąd
−2a = −4
(x−b)2 = x2 − 2b + b2
stąd
−2b = 10
c = a2+b2 − r2
r2 = a2+b2−c
próbuj teraz
17 mar 14:18