całki
kasia: hej, mam kłopot z obliczeniem tej całki:
2x(4x + 1)dx
z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam
17 mar 13:48
Krzysiek: przez części
u=4x+1
v'=2x
17 mar 14:07
Basia:
przez części
f(x) = 4x+1 f'(x) = 4
| | 2x(4x+1) | | 4*2x | |
J = |
| − ∫ |
| dx = |
| | ln2 | | ln2 | |
17 mar 14:09
kasia: tak właśnie robiłam, tylko w tym momencie
2x(4x+1)ln2 − ∫4 2xln2dx
nie wiem co dalej
17 mar 14:13
kasia: dzięki, tak właśnie robiłam, tylko chyba ∫2x nie działa w dwie strony
17 mar 14:15
Basia: co to znaczy "∫2x nie działa w dwie strony " ?
17 mar 14:20
kasia: czy ∫ 2xln2 to na pewno 2x ?
17 mar 14:21
Basia:
a jaka jest pochodna 2x ?
∫f(x)dx = F(x) ⇔ F'(x) = f(x)
17 mar 14:22
Basia:
| | 4 | |
zapomniałam tam dopisać |
| |
| | ln22 | |
17 mar 14:24
kasia: no pochodną będzie 2xln2 , mam wątpliwości, bo w odpowiedziach do tego przykładu mam tak:
(4x+1)2xln2 − 4 2x(ln2)2 + C
2x powinno być w liczniku
17 mar 14:33
kasia: ok, już mam
dzięki
17 mar 14:36