Przybliżanie, liczba dokładna
Daniel: Witam, mam problem z dwoma zadaniami:
1.Oblicz wyrazenie
| | 3.2*356.7*0.04811 | |
r = |
|
|
| | 7.1948*34.56 | |
Zakładamy, ze wszystkie cyfry podane w liczbach sa dokładne. Podaj bład
wzgledny i bezwzgledny r. Zaokraglij wynik oraz bład tak aby nie utracic zadnej
cyfry dokładnej.
2.Oblicz
dla x
1 = 3.28, x
2 = 0.932, x
3 = 1.132 (wszystkie cyfry tych liczb sa dokładne).
Podaj bład wzgledny i bezwzgledny wyrazenia u. Zaokraglij u (i bład) tak
aby nie utracic zadnej cyfry dokładnej.
W piewrszym zadaniu rozumiem że musze policzyć bez zaokrągleń i dopiero wynik zaokrąglić. Tylko
nie rozumiem o co chodzi z tą liczbą dokładną.
Natomiast w drugim zadaniu również nie wiem o co chodzi z liczbą dokładną i czy w tym
przykładzie należy użyć pochodnych cząstkowych czy mogę liczyć odrazu po podstawieniu?