f.kwad
pibip: 3(x−4)2 +5 najmniejszaa wartość funkcji?
17 mar 12:41
?: 5 dla x=4
17 mar 12:43
pibip: dlaczego 4?
17 mar 12:45
?: najmiejsza wartośc to 5
17 mar 12:45
17 mar 12:46
pibip: ja tu jakieś równania robiłam , wzory skróconego mnożenia, deltA i jakies pierdoły mi
wychodziły

nie mam pojecia skad x=4? odpowiedzi mam takie, a) −4 , b)3 , c) 1 , d) 5
17 mar 12:46
?: zobacz rys
17 mar 12:46
pibip: no robiłam delte własnie! i nic mi takiego nie wychodzi
17 mar 12:47
?: takie informacje powinno się widzieć z samej funkcji żadnych obliczeń
masz podany wierzchołek , z tego się dowiadujesz jaka jest najmniejsza wartość funkcji
17 mar 12:48
firi: Zauważ jeszcze, że to funkcja ma ramiona ku górze (a=3, więc a>0).

W takim przypadku q jest wierzchołkiem paraboli i najmniejszą wartością (bo Zw dąży ku +
∞). "q"
u nas wynosi 5=> ze wzoru: y=a(x−p)+q
17 mar 12:51
pibip: a jakbym chciała to wyliczyć, to jak?
17 mar 13:03
pibip: okej, wiem

juz licze.
17 mar 13:05
pibip: Firi dziekuje slicznie za dokładne wytłumaczenie
17 mar 13:05
pibip: nie, delta wyszła mi −36 mozliwe to? x1 i x2 = , 20
17 mar 13:07
?: w tym przypadku ujemna Δ to normalne
17 mar 13:14
?: wiesz co to oznacza ?
17 mar 13:14