ciagi
mat.: Proszę o sprawdzenie zadania z ciagow.
5.25 Wyznacz ciag arytmetyczny(an), a następnie wyznacz takie n, aby suma n początkowych
wyrazów tego ciągu miała wartość najmniejszą, gdy
b) a7 = 21
a1+a2+...+a7 = 105.
policzylam ze an = 2n+7
a1=9 − r= 2. Z odpowiedziami a1 i r sie zgadza. Pozniej zaczelam podstawiac do Sn
Sn=
(2n + 7 + 9) *n2 i wyszlo ze Sn= n
2 + 8n. obliczylam najmniejsze n n=
−82
czyli n= −4. Niestety wynik mowi ze ma wyjsc 1 . Na 100% wynik jest zly bo n∊ N+. Nie
wiem gdzie zrobilam blad prosze o pomoc