moze ktos to rozwiazac?
marq: P{1−3x}+3+x=0
17 mar 11:55
pigor: ... czy chodzi ci o to :
√1−3x+3+x=0
17 mar 12:00
Aga1: Czy to jest
√1−3x+3+x=0?
√1−3x=−x−3 /
2
| | 1 | |
Można podnieść do kwadratu, jeśli 1−3x≥0 i −3−x≥0⇒x≤ |
| i x≤−3 |
| | 2 | |
to D=(−
∞,−3>
1−3x=(−3−x)
2
1−3x=9+6x+x
2
rozwiąż i sprawdź, czy rozwiązania należą do dziedziny.
17 mar 12:01
marq: Aga rozpisz mi wzor skroconego mnozenia po lewej stronie
17 mar 12:14
Aga1: Po prawej stronie (a−b)2=a2−2ab+b2
a=−3, b=x
(−3−x)2=(−3)2−2*(−3)*x+x2
Lub
(−3−x)2=[(−1)(x+3)]^^2=(−1)2(x+3)2=1(x2+2*x*3+32)=x2+6x+9
17 mar 12:28
marq: A w takim przykladzie √x−1+√x+2 co bedzie dziedzina
17 mar 12:48
Aga1: x−1+√x+2≥0
17 mar 13:14