funkcje i parabola
teresa: 1.Naszkicuj wykres i omów własności funkcji y=−x2+2
2.Wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli y=−6x2+2x+1
17 mar 00:07
zosia: 1]
y=−x2+2
miejsca zerowe:
−x2+2=0
−x2=−2
x2=2
x= −√2 ∪ x=√2
wierzchołek:
a=−1 b=0 c=2
p=−b/2a=0/−2=0
q=−Δ/4a
Δ=0+8=8
q=−8/−4=2
czyli
w=(0,2)
czyli f. ma 2 miejsca zerowe (−√2, √2)
wierzchołek w=(0,2)
ramiona skierowane w dół, bo jest ujemny współczynnik a (−1)
2]
2.Wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli y=−6x2+2x+1
delta=22−4*(−6)*1=4+24=28
p=−b/2a=−2/−12=1/6
q=−Δ/4a=−28/−24=14/12=7/6
W=(1/6, 7/6)
17 mar 08:04