Zadanko
borys: 


Dany jest okrąg o równaniu x
2+y
2−2x+2y−3=0. Wyznacz kąt pod jakim przecinają się
styczne poprowadzone do okręgu O
1 z punktu P=(−2;0).
16 mar 22:55
borys: Pomoże ktoś

? Proszę, zalezy mi
16 mar 23:06
Aga1: Najpierw musisz wyznaczyć te styczne.
Równanie stycznej przechodzącej przez P jest postaci y=a(x+2)
y=ax+2a
Rozwiąż układ równań okrąg i prosta
Prosta z okręgiem mają jeden punkt wspólny gdy Δ=0
16 mar 23:10
borys: Czemu równanie stycznej ma postać y=a(x+2) ? Nie rozumiem skąd to się wzięło
16 mar 23:15
grizzli: Wytłumaczcie mi proszę !
16 mar 23:30
Gustlik:

Podstawiasz współrzędne P=(−2, 0) do równania prostej y=ax+b i wyliczasz b:
0=a*(−2)+b
0=−2a+b
b=2a
i podstawiasz do funkcji liniowej:
y=ax+2a
Teraz można to rozwiązać tak − bez układu:
x
2+y
2−2x+2y−3=0
r=
√a2+b2−C=
√12+(−1)2−(−3)=
√1+1+3=
√5
Środek okręgu S=(1, −1), promień r=
√5
Przekształcam równanie prostej do postaci ogólnej:
y=ax+2a
0=ax−y+2a
ax−y+2a=0
Liczę odległość środka okręgu d tej prostej i przyrównuję do promienia − warunek styczności:
| | |a*1−(−1)+2a| | | |3a+1| | |
d= |
| = |
| |
| | √a2+(−1)2 | | √a2+1 | |
9a
2+6a+1=5a
2+5
4a
2+6a−4=0
Δ=100,
√Δ=10
Proste styczne mają równania:
Zatem α=90
o, bo widać, że współczynniki kierunkowe spełniają warunek na prostopadłość
prostych.
16 mar 23:32
Aga1: lub
x
2+y
2−2x+2y−3=0
y=ax+2a
x
2+(ax+2a)
2−2x+2(ax+2a)−3=0
x
2+a
2x
2+4a
2x+4a
2−2x+2ax+4a−3=0
(1+a
2)x
2+(4a
2+2a−2)x+4a
2+4a−3
Δ=(4a
2+2a−2)
2−4(1+a
2)(4a
2+4a−3)
Δ=16a
4+4a
2+4+16a
3−16a
2−8a−16a
2−16a+12−16a
4−16a
3+12a
2=−16a
2−24a+16
Δ=0⇔
−16a
2−24a+16=0 //:−4
Δ=2a
2+3a−2=0
Δ
a=9+16
√Δa=5
a
1*a
2=−1⇒proste są prostopadłe.
17 mar 09:48