wielomiany
Paweł: Rozwiąż równanie
√3x3−x2−2=0
16 mar 22:48
ICSP: Źle przepisane
16 mar 22:55
Paweł: nie
16 mar 22:55
ICSP: no to lecisz wzorami Cardano
16 mar 22:56
Paweł: moja pani od matmy też nie wiedziała jak to zrobić ale może tu ktoś wie, takie miałem zadanie w
książce
16 mar 22:56
ICSP: mówię wzory Cardano
16 mar 22:57
Paweł: a co to są te wzory? (jak materiał ze studiów to mnie nie interesuje)
16 mar 22:57
ICSP: Właśnie widzę kolejny problem

Nauczyciele nie znają wzorów Cardano

Chyba jeszcze nie spotkałem takiego który by umiał
16 mar 22:58
ICSP: żeby tylko ze studiów

Mogę ci to rozwiązać jeśli chcesz
16 mar 22:58
Paweł: pewnie zawsze się przyda tylko proszę tak na chłopski rozum na poziom II kl liceum (jak się
da
16 mar 23:00
ICSP: mamy równanie :
√3x
3 − x
2 − 2 = 0
podstawieniem :
sprowadzamy je do postaci :
| | 1 | | 164 | |
√3y3 − |
| y − |
| = 0 |
| | 3√3 | | 81 | |
dziele to
√3
| | 1 | | 164 | |
y3 − |
| y − |
| = 0 |
| | 9 | | 81√3 | |
podstawiam :
y = u+v
i z tego otrzymuje :
zauważamy że są to wzory Viet'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastka v
3 oraz u
3
| | 164 | | 1 | |
z2 − |
| z − |
| = 0 |
| | 81√3 | | 19683 | |
| | 26896 | | 4 | | 26900 | | 100*269 | |
Δ = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 19683 | | 19683 | | 19683 | | 19683 | |
y =
3√82√3 + 5√807243 +
3√82√3 − 5√807243
i ostatecznie :
| | 1 | |
= 3√82√3 + 5√807243 + 3√82√3 − 5√807243 − |
| |
| | 3√3 | |
Późna pora więc mogłem sie gdzieś pomylić. Jutro przeliczę jeszcze raz.
16 mar 23:20
Paweł: dzięki
16 mar 23:48