.
metiu: Wiadomo, że AD→ =[4,3] , AC→=[8,2], DB→=[0,4]. Wykaż, że czworokąt ABCD jest trapezem
16 mar 21:38
Aga1: Oblicz AD→+DB→= AB→
AD→+DC→=AC→
Dwa wektory będące podstawami trapezu muszą być równoległe.
16 mar 21:45
metiu: Mam troche inaczej.. sprawdzcie gdzie jest blad... bo wszystkie wektory wychodza mi
rownolegle..
AB→ = AD→+DB→
BC→ = BA→+AC→ = −AB→+AC→
CD→ = CA→+AD→ = −AC→+AD→
AD→ mam
AB→=[4,3]+[0,−4]=[4,−1]
BC→=−[4,−1]+[8,2]=[4,3]
CD→=−[8,2]+[4,3]=[−4,1]
AD→=[4,3]
No i tu gołym okiem widać, że będą równoległe...
16 mar 22:14
metiu: i tam jest bląd w treści DB→=[0,−4]
16 mar 22:32
Aga1: AB→=[4,3]+[0.4]=[4,7]
reszty nie sprawdzałam
16 mar 22:35
Aga1: Nie ma błędu, bo trapez to czworokąt, który ma przynajmniej jedną parę boków równoległych, a tu
są dwie pary,( trapez jest równoległobokiem)
16 mar 22:43