wielomian
asdf: 3x5 − 3x4 − 48x3 + 48x2 =0
3x4(x − 1)−48x2(x −1) = 0
(3x4 − 48x2)(x − 1) = 0
3x2(x2 − 16)(x − 1) = 0
3x2(x − 4)(x + 4)(x − 1) = 0
ODP. D = R \ { −4,0, 1, 4}
16 mar 21:33
asdf: sprawdzi ktoś?
16 mar 21:36
Beti: asdf − rozwiązujesz równanie czy określasz dziedzinę f. wymiernej

bo w zapisie masz mix tych dwóch rzeczy, a 2 w 1 to dobre w szamponie a w tu niekoniecznie
16 mar 21:37
asdf: więc odp powinna być x ∊ { −4,0,1,4} ta?
16 mar 21:39
tadek: tak
16 mar 21:40
asdf: no i dziękuję bardzo
16 mar 21:41
asdf: a D = R \ x?
16 mar 21:42
asdf: jeżeli z końca usunę = 0
16 mar 21:43
Beti: o co dokładnie pytasz
asdf
bo jeśli o dziedzinę wielomianu to
zawsze jest nią
D=R
16 mar 21:44
asdf: o dziedzinę funkcji teraz:
3x5 − 3x4 − 48x3 + 48x2
a w tym przypadku? D = R \ {0}?
16 mar 21:47
Beti: 
D = R dla każdego wielomianu
16 mar 21:48
asdf: nawet dla tego? przecież jak pod każdego x podłożę 0, to to też jest dziedzina?
16 mar 21:49
Beti: dziedzina to zbiór takich liczb, dla których nie da się policzyć wartości funkcji.
A dla x=0 masz:
w(0) = 0 − czyli dało się
16 mar 21:53
asdf: no i git

teraz rozumiem dzięki
16 mar 21:55
Beti: a na zdrowie
16 mar 21:56