wytlumaczy mi ktos jak rozwiazac to rownanie?
marq: x−3{x−3}−13
16 mar 20:52
Beti: a gdzie mu tu mamy zobaczyć równanie ?
16 mar 20:55
marq: x−3√x−3−13=0 zle przepisalem
16 mar 20:59
Beti: od razu inaczej

porządkujesz: −3
√x−3 = 13 − x /()
2
9(x−3) = (13 − x)
2
9x−27 = 169−26x+x
2
uporządkuj, policz deltę i pierw. tego równania
16 mar 21:03
marq: Dlaczego tylko jeden pierwiastek jes rozwiazaniem.rozumiem ze trzeba rozazyc przedzial. x−3
wiekszy lub rowny zeru
16 mar 21:18
Beti: no tak, oczywiście dziedzina: x−3 ≥0 → x≥3
ale dlaczego jeden

wychodza dwa rozwiązania tego równania:
x
1 = 7 x
2 = 28
i oba należą do dziedziny
16 mar 21:32
Beti: aaaaa, zaczekaj!
w dziedzinie musi być jeszcze jeden warunek!
| 13−x | |
| ≥ 0 → z czego x ≥13
|
| −3 | |
i teraz x
1=7
odpada
16 mar 21:34
Aga1: Aby móc podnieść do kwadratu musisz założyć,że obie strony są nieujemne, to wynika z definicji
pierwiastka drugiego stopnia.
Dziedzina x−3≥0 i 13−x≥0⇒x≥3 i x≤13⇒D=<−3,13>
16 mar 21:36
Aga1: Źle zapisałam , bo nie zauważyłam −3 przed pierwiastkiem.
16 mar 21:38
Beti: [P{Aga1]] nie będzie tak, ponieważ przy pierwiastku jest liczba ujemna −3, więc skoro lewa
ujemna, to prawa też i ostatecznie będzie:
x ≥ 3 i x≥13 → D=<13,+∞)
16 mar 21:40
marq: Beti wytlumacz mi jak to jest z ta dziedzina.Najpierw zakladamy ze x−3≥0potem ze 13−x≥0 ale
skorskoro prawa strona jest dodatnia to jak moze potem byc ujemna
16 mar 22:33
Beti: dobra, juz tłumaczę
najpierw uporządkujmy równanie tak, żeby po lewej str. był tylko pierw.:
−3√x−3 = 13−x → mnożę obustronnie przez −1
3√x−3 = x−13
i teraz: 1) pierw. istnieje, gdy x−3≥0 → x≥3
2) pierw. kwadr. z liczby nieujemnej jest liczba nieujemna, czyli
x−13 ≥ 0 → x ≥ 13
częścią wspólną obu tych warunków jest <13, +∞)
czy udało mi się to wytłumaczyć ?
16 mar 22:51
marq: Tak udalo ci sie.Wielkie dzieki jak czegos nie bede rozumial zglosze sie do ciebie
16 mar 23:18
Gustlik: x−3√x−3−13=0 D: x≥3
x−3−3√x−3−10=0
t=√x−3≥0
t2−3t−10=0
Δ=49, √Δ=7
t1=−2 nswz, t2=5
√x−3=5 /()2
x−3=25
x=28
16 mar 23:44