wielomainy
zagubiona: | | 1 | |
dany jest wielomian 2x2−x3−15x obliczyc W(2) w(−1) W(0) i x3+9x2−4x−1 w( |
| ) |
| | 3 | |
16 mar 20:14
zagubiona: same wyniki prosze bo zrobiłam tylko nie wiem czy dobrze
16 mar 20:16
Pyśka : W(2)=−30
W(−1)=17
W(0)=0
zgadzają się wyniki?
16 mar 20:24
ICSP: w(−1) = 18
16 mar 20:25
Pyśka : ojj rzeczywiście, mój błąd
16 mar 20:28
zagubiona: w pierwszym sie zgadza. drugi jeszcze
16 mar 20:28
16 mar 20:42
16 mar 20:47
zagubiona : a czy te wielomiany sa równe ? 3x2(x−1)(x2−16) 3x5−x4−16x3+48x2
16 mar 20:49
zagubiona :
16 mar 20:54
asdf: (3x3 − 3x2)(x2 − 16) = 3x5 − 48x3 − 3x4 + 16x2
16 mar 21:20
zagubiona : +48x2 chyba
16 mar 21:23
asdf: 3x3 * (−16) = ...
16 mar 21:24
asdf: a sorry, nie tu patrzałem, tak + 48x2
16 mar 21:24
zagubiona : na koncu −3x2 * (−16)=? no własnie
16 mar 21:25
zagubiona : (x2+1)=(x−1)(x+1) ?
16 mar 21:26
asdf: NIE

patrz na wzory
16 mar 21:31
zagubiona : to jak mam to rozłozyc? x4+4x2+3?
16 mar 21:40
asdf: x4 + 4x2 + 3
x4 + x2 + 3x2 + 3
teraz dasz rade?
16 mar 21:52
zagubiona : to pózniej mi wychodzi (x2+1)(x2+3)
16 mar 21:53
dziadek: jak juz cos to: x2(x2+1)+3(x2+1) = (x2+3)(x2+1)
16 mar 21:55
zagubiona : mnozenie jest przemienne to to samo napisałam. dalej sie to rozkłada czy nie?
16 mar 21:56
asdf: dziadek, mnożenie jest przemienne

zagubiona dobrze ma

@zagubiona
tak i takiego wielomianu już nie rozpiszesz, ponieważ dla dwóch nawiasów masz Δ<0
16 mar 21:57
zagubiona : dzieki. jeszcze jedno zadanko mi zostało
16 mar 21:58
asdf: no to dajesz
16 mar 22:00
16 mar 22:00