wielomiany
zxfh: x4−3x2+2 jak to rozłozyc na czynniki?
16 mar 20:11
ICSP: x4 − 3x2 + 2 = x4 − x2 − 2x2 + 2 = x2(x2−1) − 2(x2−1) = (x−1)(x+1)(x−√2)(x+√2)
16 mar 20:13
zagubiona: a prosciej sie da?
16 mar 20:14
Tragos: można używając zmiennej pomocniczej:
t = x
2, t ≥ 0
t
2 − 3t + 2
Δ = 9 − 8 = 1
√Δ = 1
t = 1 lub t = 2
x
2 = 1 lub x
2 = 2
x = −1 lub x = 1 lub x = −
√2 lub x =
√2
16 mar 20:18
zxfh: a powiedz mi jak ten wynik w nawiasach sie wymnaza
16 mar 20:20
ICSP: te wynik w nawiasach jest postaci iloczynową czyli tym o co pytają w zadaniu.
16 mar 20:21
zxfh: kaza rozłozyc na czynniki a nie miejsca zerowe podac
16 mar 20:22
ICSP: masz miejsca zerowe − masz postać iloczynową.
16 mar 20:24
zxfh: ROZŁÓZ NA CZYNNIKI
16 mar 20:25
ICSP: x
4 − 3x
2 + 2 = (x−1)(x+1)(x−
√2)(x+
√2)
to po prawej to jest odp. Czyli wielomian rozłożony na czynniki
16 mar 20:27
zxfh: (x2−1)(x2−2) a tak zle?
16 mar 20:29
ICSP: Obydwa nawiasy da się jeszcze bardziej rozłożyć.
16 mar 20:30
zxfh: a taki x6−7x3−8
16 mar 20:31
zxfh:
16 mar 20:40
ICSP: x6 +x3 − 8x3 − 8 =x3(x3+1) − 8(x3+1) = (x+1)(x2−x+1)(x−2)(x2+2x+4)
16 mar 20:41
zagubiona : (x+4)(x3−x) a to tez trzeba dalej rozkładac?
16 mar 20:45
ICSP: tak
16 mar 20:51
zagubiona : a jak?
16 mar 20:51
ICSP: w drugim nawiasie wyłącz x oraz rozłóż to co zostanie wzorem skróconego mnożenia.
16 mar 21:13
tadek: (x+4)(x3−x)
(x3−x) = x(x2−1) = x(x−1)(x+1) chyba cos takiego.
16 mar 21:16
zagubiona : (x2+1)=(x−1)(x+1) ?
16 mar 21:18
zagubiona : W(x)=(x−4)−(x−4)2+(x−4)3 ile to jest? mi wyszło x3+11x2+57x−32
16 mar 21:27
tadek: x2+1 nie da się rozłożyć, bo masz +, jesli by byl minus to wtedy tak.
16 mar 21:30
ICSP: (x−1)(x+1) = x2−1
(x−4) − (x−4)2 + (x−4)3 = x3 − 13x2 + 57x −84
16 mar 21:32
zagubiona : moesz mi napisac obliczenia do tego drugiego?
16 mar 21:36
dziadek: zagubiona, wyciągnij (x−4) przed nawias i dalej otwórz nawias kwadratowy: (x−4)[ 1 − (x−4) +
(x−4)2 ] tak mozna to wykonac.
16 mar 21:42
zagubiona : mozna to powymnazac normalnie po kolei. a jak rozłozyłes ostatni nawias?
16 mar 21:43
dziadek: z czego (x−4) = x2−8x+16
16 mar 21:44
dziadek: (x−4)2 *
16 mar 21:44
zagubiona : ale ile wynosi (x−4)3
16 mar 21:45
16 mar 21:46
dziadek: jednak pierwsze a i ostatnie b ma być do 3 potęgi.
16 mar 21:47
zagubiona : jejku. rozumiem ale napisz mi swoje obliczenia bo chce zobaczyc gdzie sie pomyliłam
16 mar 21:48
dziadek: (x−4)[ 1 − (x−4) + (x−4)2 ] = (x−4)[ 5−x + x2−8x+16 ] = (x−4)[ x2−9x+21 ] =
x3−9x2+21x−4x2+36x−84 = x3−13x2+57x−84
ot całe zadanie.
16 mar 21:52
zagubiona : jakis idiotyczny sposob. moze kto to normalnie zrobic?
16 mar 21:55
dziadek: Co w tym idiotycznego? wyciągnąłem po prostu (x−4) przed nawias, aby nie tworzyć
astronomicznych współczynników, czyli 3 i 2 ...
16 mar 21:56
zagubiona : a mozesz to zrobic normalnie mnozac?
16 mar 21:59
dziadek: (x−4)−(x−4)2+(x−4)3 = (x−4) − (x2−8x+16) + (x3−12x2 + 48x + 64) =
x−4−x2+8x+16+x3−12x2+48x+64
16 mar 22:04