Ciekawostka
Godzio:
Taka ciekawostka, niedawno był dzień liczby
π. Jest taki fajny wzór na liczbę π (a
właściwie jej odwrotność):
∞
| 1 | | 2√2 | | (4k)!(1103 + 26390k) | |
| = |
| ∑ |
| |
| π | | 9801 | | (k!)4 * 3964k | |
k = 0
Biorąc kolejne wyrazy tego szeregu, otrzymujemy coraz to lepsze przybliżenie π,
Dla k = 0 otrzymamy dokładnie:
π ≈ 3.14159273 (przybliżenie szeregiem)
π ≈ 3,14159265 (rzeczywista)
16 mar 19:10
Godzio:
Bodajże, jeden krok daje nam 8 kolejnych liczb po przecinku
16 mar 19:12
16 mar 19:12
Godzio:
A najlepsze jest to, że podał ten Ramanujan (twórca wzoru) podał go w 1910 roku, bez komputerów
i innych takich. Dlatego wielki podziw
16 mar 19:18
Basia:
Godziu tablice trygonometryczne i logarytmiczne też powstały w czasie gdy się ludziom
jeszcze komputery nie śniły. Nawet o suwakach logarytmicznych nie wiedzieli.
Więcej, gdyby wcześniej jakiś szalony matematyk nie opracował algorytmu żaden komputer "nie
umiałby" policzyć nawet lne i sinπ6
16 mar 19:24
16 mar 19:26
Basia:
raczej nie, ale są książki opisujące i historię, i takie właśnie ciekawostki; dla amatorów i
zapaleńców
16 mar 19:27
Godzio:
A znasz może jakąś ? Chętnie bym sobie o takich rzeczach poczytał
16 mar 19:29
16 mar 19:31
Trivial: Basiu, tablice trygonometryczne w dobie komputerów tracą na znaczeniu.
16 mar 19:35
Basia:
nie zrozumiałeś Trivial; gdyby ich kiedyś nie opracowano Twój komputer nie policzyłby Ci
nawet
sin π6 nie mówiąc o sinπ15
16 mar 19:42
Godzio:
No nawet nie chodzi mi o samą liczbę pi, ale ogólne ciekawostki matematyczne
16 mar 19:44
Trivial: zrozumiałem
Basiu.
Miałem na myśli: jeżeli bylibyśmy już w erze komputerów nikomu nie byłyby potrzebne tablice.
16 mar 19:50
Basia:
no chyba już nie są ? nie widziałam ich od jakichś 25 lat
zdaje się, że jakieś takie okrojone są w podręcznikach, bo pewnie zakłada się, że nie każdy ma
kalkulator naukowy albo komputer
16 mar 19:55
Trivial: Basiu masz całkowitą rację, tylko chyba nie do końca dobrze interpretujesz moją wypowiedź.

Ale nie mówmy już o tym, bo to jak czepianie się słówek.
16 mar 20:06