matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
beata:
2x
4
− 2x
3
F(x) =
x
2
−1
w tym przykładzie moze wyjść b
∞
bo a wyszło mi 1
16 mar 18:29
Aga1:
1
a=limx→
∞
f(x)*
=
∞
x
b nie ma co liczyć.
16 mar 18:31
Basia:
jakie b ? tu nie ma żadnej asymptoty ukośniej (ani poziomej)
F(x)
x(2x
3
−2x
2
)
2x
3
−2x
2
=
=
=
x
x(x
2
−1)
x
2
−1
2x − 2
→ +
∞
przy x→+
∞
i do −
∞
przy x→ −
∞
1
1−
x
2
16 mar 18:33
beata:
aha już widze błąd mój
dziękuje
16 mar 18:34
beata:
x
3
−x
a w f(x)=
sa asymptoty pionowe
x
2
−x
16 mar 18:51