cosinus
Ajtek: W ramach mocnego przypominania matmy, zacząłem "robić" dowody.
Obecnia zajmuję się trygonometrią i mam problem, tzn nie mam pomysłu jak przeprowadzić dowód
cos(α+β).
Czy ktoś mądry może mi coś podpowiedzieć, jakąkolwiek sugestie podrzucić?
Z góry dzięki.
16 mar 18:09
Godzio:
Przypomnij poziom na jakim jesteś
16 mar 18:12
Artur z miasta Neptuna:
a chcesz wyprowadzić 'od podstaw' czy z innych wzorów trygonometrycznych możesz korzystać ?
16 mar 18:13
Ajtek: Godzio, matura pod koniec ub. wieku, klasa maturalna profil mat/fiz. Tylko sie nie rozpędzaj

.
16 mar 18:13
Artur z miasta Neptuna:
bo jeżeli możesz skorzystać z sin(x−y) oraz sin(x+y) ... to sprawa jest banalnie prosta
16 mar 18:15
Ajtek: Wydaje mi się, że udowodniłem sin(α+β) z trójkąta prostokotnego i tw. Pitagorasa. Nawet się
zgadza.
Generalnie chodzi mi od przypomnienie od podstaw.
16 mar 18:15
Godzio:
Nie no, chyba od podstaw, bo ze wzorów takich to bez sensu
16 mar 18:15
Ajtek: sin(x−y) jieszcze nie przeprowadzałem i tu może być haczyk

.
16 mar 18:16
Artur z miasta Neptuna:
jak to udowodniłeś z trójkąta prostokątnego

czyli przeprowadziłeś dowód szczególnego
przypadku (α+β) = 90
o 
;>
16 mar 18:22
Ajtek: I jeszcze jedno pytanie?
Czy wystarczy to robić w Δ prostokątnym, czy ładnie w układzie kartezjańskim, gdzie ten Δ
równiez będzie?
16 mar 18:22
Ajtek: No właśnie taki dwód przeprowadziłęm

.
16 mar 18:23
Aga1: Jak znasz dowód sin(x+y)
to już bardzo prosto sin(x−y)=sin(x+(−y))
16 mar 18:24
Artur z miasta Neptuna:
no to co to za dowód

sin 90 = 1 = sin
2α + cos
2α = sinαcos(90−α) + cosαsin(90−α) = sin αcosβ + sinβcosα
a czy to jest prawdą dla α+β ≠ 90

tego nie udowodniłeś.
to równie dobrze mogłeś napisać, że:
sin (α+β) = sin
2α + sin
2β

w końcu się zgadza dla α+β=90
o
to tak jakbyś przeprowadził dowód "czy liczby pierwsze są parzyste" ?
2 −−− liczba pierwsza i parzysta
wniosek: tak, liczby pierwsze są parzyste
16 mar 18:30
16 mar 18:34
Ajtek: No właśnie o to mi chodzi.
W maturalnej klasie robiliśmy dowody na wszystkie twierdzenia, wzory itp. Jeżeli nie na
wszystkie to na większość. Niestety ponad 10 lat nieużywania matmy na miłym poziomie
spowodowało, iż pozapominałem te rzeczy.
Artur co do Twojej interpretacji to zrobiłem trochę inaczej, ale widzę, że to nie jest
wystarczający dowód

.
Czyli muszę wrócić do sin(α+β)

.
W tej chwili wychodzę, będę ok 23−ciej. Lecę na korki a później idę obejrzeć derby Warszawy.
Do później.
16 mar 18:38
Ajtek: Jestem.
Artur z miasta Neptuna o to mi chodziło

!
Zacząłem analizę zapisów i "słyszę" głos Psora na lekcji
16 mar 23:05