| x3 − 3x2 −4x | ||
F(x) = | ||
| x2−5x+4 |
D = R − {1, 4}
| x3 − 3x2 − 4x | ||
a = limx→±∞ | = | |
| x3 − 5x2 + 4x |
| |||||||||||||||||
= limx→±∞ | = 1 | ||||||||||||||||
|
| x3 − 3x2 − 4x | ||
b = limx→±∞( | − x) = | |
| x2 − 5x + 4 |
| x3 − 3x2 − 4x − x3 + 5x2 − 4x | ||
= limx→±∞ | = | |
| x2 − 5x + 4 |
| 2x2 − 8x | ||
= limx→±∞ | = 2 | |
| x2 − 5x + 4 |

a pionowe wyliczyłaś
| f(x) | ||
lim−/+ ∞ | = 1 | |
| x |
| x3 − 3x2 − 4x − x(x2−5x+4) | ||
lim−/+ ∞ f(x) − x = | = | |
| x2−5x+4 |
| 2x2−8x | ||
= lim−/+ ∞ | = 2 | |
| x2−5x+4 |
a asymptota pionowa jak wyjdzie ?