Granice określoności funckcji
RomekPoziomek:): Wyznacz granice na końcach określoności funkcji.
Cześć, mam kilka przykładów z granic, jest ktoś w stanie dać wskazówki lub je rozwiązać bo
jestem dość mało twórczy...
Dziękuje za pomoc i czas poświęcony
16 mar 17:55
Aga1: przy x→
∞ identycznie
16 mar 17:59
Aga1: | | x+1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| |
| | (x−1)(x+1) | | x−1 | |
Dziedzina D=R−{−1,1}
Oblicz limx→1
− f(x)=
16 mar 18:03
Basia:
no niezupełnie:
w (a) D = (−∞; −1)∪(−1;1)∪(1;+∞)
i trzeba policzyć granice prawostronne i lewostronne w punktach −1 i 1
w (b) D = R \{0}
i znowu trzeba policzyć granicę prawostronną i lewostronną w p−cie 0
w (c)
arctgx≠0 ⇔ x=0
i jest tak samo jak w (b)
16 mar 18:06
Basia:
oczywiście granice w ±∞ też
16 mar 18:08