Liczby rzeczywiste
Alio17: mam problem z pierwiastkami.. nie wiem jak się zachować jak je dodać, co zrobić, rozwiązując
matmę czuję się jak jakiś idiota....
3−2√2 + 2− √2
to samo z odejmowaniem, mnożeniem , dzieleniem i 3−2{p} do potęgi 2.
16 mar 17:41
Godzio:
A jakbyś zrobić takie coś:
3 − 2x + 2 − x ?
16 mar 17:43
Ajtek: Twój pierwszy przykład:
3−2√2+2−√2=3+2−2√2−√2=5−3√2
16 mar 17:45
filemon: to co Godzio podałeś , (3−2x ) + (2−x) = 1− x
o to Ci chodzi?
16 mar 17:49
Alio17 : Ajtek dzięki bardzo , a czy byłbyś w stanie resztę pokazać ? ja sobie wszystko przeanalizuje
16 mar 17:50
Godzio:
O to mi chodziło, tyle że to zły wynik

3 − 2x + 2 − x = 5 − 3x
Myślałem, że może zastępując
√2 będzie lepiej to widać
16 mar 17:53
Alio17 : ale czy to jest dobrze ? to 1 ?
16 mar 17:54
filemon: sry, zawsze się pierdyknę przy czymś,znaki− norma.
16 mar 17:55
Alio17: z tym x lepiej chyba nawet widać,faktycznie

dziękuję
16 mar 17:56
Godzio: Alio,
Ajtek zrobił dobrze, analizuj
16 mar 17:56
Alio17: i na podst. z tym x mogę tak normalnie robić zadania

to mi pomoże załapać ?
16 mar 17:57
Alio17: tak tak, ale wynik filemona właśnie coś mi się nie zgadzał
16 mar 17:58
Alio17: w takim razie Godzio gdybym podstawiała sobie zamiast tych pierwiastków x ,
3−2√2 − 2− √2 = 2√2

?
16 mar 18:01
Alio17: nie,źle chwila, ale po prostu chodzi mi o to czy mogę tak sobie podstawiać bez problemy ten x
? czy nie zawsze będzie tak samo ?
16 mar 18:02
Godzio:
Teoretycznie możesz na boku sobie to robić, żeby to lepiej widzieć, ale myśl o pierwiastku jak
o jakieś liczbie, ale nie zwykłej (np jako x)
i wtedy wiesz, że
3 − 2√2 − 2 − √2 =
Oczywiście wiesz, że 3 − 2 = 1, to jasne
− 2√2 − √2 −− traktując √2 jako jakiegoś x po dodaniu otrzymasz:
− 3√2
Czyli wynikiem będzie: 1 − 3√2
16 mar 18:04
Alio17: −3√2 ?

Godzio,Godzio odpisz mi proszę
16 mar 18:04
Alio17: a bo ja mam tam jeszcze 1. Co ze mnie za gapa.. czyli dobrze!
16 mar 18:05
Godzio:
Z tym, że jeśli byś zapisał, że x = √2 i przeprowadził obliczenia, i na końcu wyszło by Ci:
4 − 2x (załóżmy) to musisz wrócić do podstawienia, czyli wynik podajesz jako:
4 − 2√2, ale wolałbym, żebyś tak nie robił. Zobacz jaka jest zależność i spróbuj się tego
nauczyć
16 mar 18:06
Alio17: świetnie! czyli x rozwiązał sprawę !

ważne,aby znaleźć zawsze jakiś sposób, dziękuję Ci
ślicznie naprawdę!
16 mar 18:06
Aga1:
6√2
+3√2
−−−−−−−−−−−
9√2
16 mar 18:07
Godzio:
Aga1 z takim rozumowaniem może być problem jak mamy "
√2" bo niby co przed nim stoi, dla
niektórych może nie być to tak oczywiste
16 mar 18:08
Alio17: kurcze , to czyli nie zawsze pomoc tym x się przydaje ? wybaczcie,że piszę jak jakiś ułomny
człowiek ale naprawdę, z matmy to .. jest jakaś masakra,żeby zakumać, tymbardziej,ze nie
rozmawiamy tylko czytamy
16 mar 18:09
Godzio: Pomoc z x w takich przykładach ZAWSZE zadziała, tylko kwestia tego, żeby lepiej go nie pisać:
Tzn:
2 + √2 − 3 + 5√2 − 1 − 2√2 + 4 = 2 − 3 − 1 + 4 + √2 + 5√2 − √2 = 2 + 5√2
(dla x widać to lepiej pewnie: 2 − 3 − 1 + 4 + x + 5x − x = 2 + 5x, ale jak mówię, postaraj się
nauczyć sumować pierwiastki bez korzystania z x)
16 mar 18:11
Aga1: Jeden Godzio=Godzio
16 mar 18:11
Alio17: wiem o co chodzi, dziękuję , poćwiczę to sobie
a jeszcze
jakby zrobić to jeden wynik podzielić przez drugi
(3−2√2) / (2− √2) jak Ci wyszło

zrobię zaraz i porównam , możesz mi jeszcze w tym pomóc ?
16 mar 18:15
Basia:
Godziwi chodzi o to, że 95% osób wie, że Jeden Godzio = Godzio ale jakiś %
z tych 95% nie łapie, że Godzio = Jeden Godzio
niestety oni też nie łapią, że x = 1x
16 mar 18:19
Alio17: Godzio ? odpowiesz ?
16 mar 18:27
Godzio:
No z tym jest trudniej
| 3 − 2√2 | | 2 + √2 | |
| * |
| |
| 2 − √2 | | 2 + √2 | |
Mnożymy przez to samo co jest w mianowniku tylko pomiędzy liczby wstawiamy znak przeciwny, więc
| | 3 − 2√2 | | 2 − √2 | |
gdyby było |
| to mnożylibyśmy przez |
| Zatem: |
| | 2 + √2 | | 2 − √2 | |
| (3 − 2√2)(2 + √2) | |
| |
| (2 − √2)(2 + √2) | |
Teraz w liczniku wymnażamy wszystko przez wszystko, pamiętając, że
√2 *
√2 = 2, a w
mianowniku korzystamy ze wzoru: (a − b)(a + b) = a
2 − b
2
| 3 * 2 + 3 * √2 − 2√2 * 2 − 2√2 * √2 | |
| = |
| 22 − √22 | |
| 6 + 3√2 − 4√2 − 2 * 2 | | 6 − √2 − 4 | | 2 − √2 | |
| = |
| = |
| |
| 4 − 2 | | 2 | | 2 | |
16 mar 18:41
Alio17: a mnożenie ? wyjdzie 1+ √2

pomyliłam się gdzieś w środku, już widzę gdzie,zaraz to poprawię− dziękuję bardzo bardzo
16 mar 18:51