pomoze ktoś?
marzena: Hej. Mam prośbę mam do zrobienia to zadanie :
(an)=2/n+1 i mam wykazać ze ciag jest malejący
pytałam sie znajomych ile im wyszło i kazdemu co innego
mi wyszło −2/n(n+1)<0 a mojemu koledze an+1−an= 2/(n2+3n+2)
i nie wiem czy ja zrobiłam błąd czy on? a moze oboje?
16 mar 17:36
Ajtek: Czy tak wygląda ciąg?
16 mar 17:38
marzena: tak
16 mar 17:44
Ajtek: No to jedziemy:
| | 2 | | 2 | | 2(n+1) | | 2(n+2) | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| − |
| =
|
| | n+2 | | n+1 | | (n+2)(n+1) | | (n+1)(n+2) | |
| 2n+2 | | 2n+4 | | −2 | |
| − |
| = |
| |
| (n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2) | |
16 mar 17:49
Ajtek: Różnica jest ujemna gdyż licznik =−2 a mianownik jest dodatni, ponieważ n∊N+. Innymi słowy
znak ilorazu liczby ujemnej i dodatniej jest ujemny.
16 mar 17:51
marzena: dziękuję bardzo!
16 mar 18:01
Mila: Możesz też narysować wykres. Dla n∊N+ funkcja jest malejąca.
16 mar 21:20