wykaż,że....
filemon: 1.Wykaz,że suma kwadratów dwóch kolejnych liczb parzystych dzieli sie przez 4
2.wykaz ze liczba k3− k gdzie k należy do C jest liczba podzielna przez 6
3.wykaz ze a+2/a + a+2/2 mniejsze lub równe 4 gdy a>0
4. Wykaż,że a2/2b + 4b2/a mniejsze lub równe a +2b gdy a,b>0
w ogole nie wiem ocb w tych zadaniach // wszystkie wykaż,że ....
16 mar 17:31
Basia:
filemon nie spamuj; ktoś Ci na pewno za chwilę pomoże
16 mar 17:33
Mila: 1) n − liczba całkowita
2n− liczba parzysta
2n+2 −następna liczba parzysta
(2n)2+(2n+2)2=4n2+4n2+8n+4=8n2+8n+4 =4*(4n2+4n+1) liczba ta jest wielokrotnością pewnej
liczby całkowitej.( (4n2+4n+1)∊C )
cnw
16 mar 20:56
Mila: 2) k3−k =k*(k2−1) ⋀k∊C
=k*(k−1)*(k+1)=
=(k−1)*k*(k+1) jest to iloczyn 3 kolejnych liczb całkowitych, zatem jest podzielny przez 6.
16 mar 21:37