Wyznaczyć granicę
Paweł: Tacy mili tutaj to może mi ktoś jeszcze z tym pomoże

Wyznaczyć granicę x→
∞
| | 1+3+5+...+(2+1) | |
lim |
| |
| | 2+4+6+...+2x | |
Z góry dzięki
16 mar 17:30
Basia:
coś tu nie gra; wg mnie to powinno być:
| 1+3+5+...+(2n+1) | |
| |
| 2+4+6+...+2n | |
zgadza się ?
16 mar 17:32
Paweł: | 1+3+5+...+(2x−1) | |
| |
| 2+4+6+...+2n | |
Też piszę jak potłuczony.. Całkiem co innego przepraszam

Hm właściwie domyślam się, że to wzór na sumę ciągu, ale nie wiem co dalej...
16 mar 17:34
Paweł: 2x na dole też
16 mar 17:34
Aga1: Popraw, bo w liczniku masz x, a w mianowniku n
16 mar 17:36
Paweł: Tak tak właśnie widzę, że mi się miesza, przepraszam zmęczenie po pracy

2x w mianowniku również
całość:
| 1+3+5+...+(2x−1) | |
| |
| 2+4+6+...+2x | |
16 mar 17:38
Aga1: Zastosuj ten wzór do licznika i mianownika , pisząc zamiast n x.
16 mar 17:38
Basia:
to są ciągi arytmetyczne
| | 1+2x−1 | |
1+3+5+....+(2x−1) = |
| *x = x2 |
| | 2 | |
| | 2+2x | | 2(1+x) | |
2+4+....+2x = |
| *x = |
| *x = x2+1 |
| | 2 | | 2 | |
| | x2 | | x2 | | 1 | | 1 | |
Ułamek = |
| = |
| = |
| → |
| = 1 |
| | x2+1 | | x2(1+1x2) | | 1+(1/x2) | | 1+0 | |
16 mar 17:39
Paweł: Dziękuje bardzo mądrym paniom

Pozdrawiam dużo ciepła
16 mar 17:44
Piotrek: Nie powinno być :
| | 2+2x | |
2 + 4 + .. + 2x = |
| *x = (1 + x) * x = x + x2 |
| | 2 | |
| | x2 | |
I teraz |
| , a ztego granica ciągu równa 0. |
| | x+x2 | |
16 mar 17:47
Piotrek: To znaczy granica równa 1. Pomyłka.
16 mar 17:49
Aga1: Powinno być tak jak Ty napisałeś.
16 mar 17:52