wykaż,że...
filemon: 1.Wykaz,że suma kwadratów dwóch kolejnych liczb parzystych dzieli sie przez 4
2.wykaz ze liczba k
3− k gdzie k należy do C jest liczba podzielna przez 6
3.wykaz ze a+2/a + a+2/2 mniejsze lub równe 4 gdy a>0
4. Wykaż,że a
2/2b + 4b
2/a mniejsze lub równe a +2b gdy a,b>0
w ogole nie wiem ocb w tych zadaniach

// wszystkie wykaż,że ....
16 mar 17:23
filemon: czy byłaby możliwość zrobienia tego i napisania po kolei co i jak trzeba robić

proszę o
pomoc. ..
16 mar 17:24
Aga1: kolejne liczby parzyste, 2k, 2k+2, k∊C
(2k)2+(2k+2)2=4k2+4k2+8k+4=4(2k2+2k+1).
Iloczyn jest podzielny przez 4 ponieważ jeden z czynników jest podzielny przez 4.
16 mar 17:34
Artur z miasta Neptuna:
1)
(2k−1) + (2k+1) = 4k ... podzielne przez 4
16 mar 17:35
Artur z miasta Neptuna:
2)
k3−k = k(k2−1) = k*(k−1)*(k+1) = (k−1)k(k+1)
iloczyn trzech kolejnych liczb ... na pewno podzielny przez 2 i na pewno przez 3, wic także
przez 2*3=6
16 mar 17:36
Artur z miasta Neptuna:
sorki treść do (1) źle przeczytałem
3) (naucz się kuźwa pisać nawiasy)
| a+2 | | a+2 | | 2(a+2) + a(a+2) | | (a+2)(a+2) | | (a+2)2 | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| a | | 2 | | 2a | | 2a | | 2a | |
czy:
| (a+2)2 | |
| ≤ 4  |
| 2a | |
(a+2)
2 ≤ 4*2a
a
2 + 4a + 4 ≤ 8a
a
2 −4a + 4 ≤ 0
(a−2)
2 ≤ 0 ... bzdura


powinno być, że jest większe równe 4, a nie mniejsze równe
16 mar 17:40
Artur z miasta Neptuna:
4)
analogicznie co (3) ... a jakbyś poszukał na forum to byś znalazł, bo taki przykład robiłem w
przeciągu ostatnich 10 dni
16 mar 17:41
filemon: mój błąd... przepraszam... powinno być ≥ do 3 i 4..
16 mar 17:45
filemon: tak czy siak, bardzo dziękuję za pomoc, że Tobie to też tak łatwo idzie.. masakra
16 mar 17:46
Artur z miasta Neptuna:
filemon ... na przyszłość
jak piszesz ułamki postaci jedno poziomowej ... a+2/3+2a ... to stawiaj nawiasy ...
| | a+2 | | 2 | |
(a+2)/(3+2a) byśmy wiedzieli, że chodzi o |
| ..., a nie o: a + |
| + 2a |
| | 3+2a | | 3 | |
16 mar 18:07
16 mar 18:07
filemon: dobrze, będę pamiętać
16 mar 18:11