równanie
kamill: czy moze mi to ktos to sprawdzić?
Rozwiaz układ równań
x2+y2=4
x−y=−2
moje obliczenia:
x2+y2=4
x−y=−2 / *(−1)2
x2+y2=4
−x2+y2=4
= y4=8
y=2
x2+22=4
x2+4=4
x2=4−4
x2=0
x=O
y=2
czy zrobiłam to dobrze czy cos jest nie tak?
16 mar 17:15
Basia: już masz odpowiedź; nie spamuj
16 mar 17:19
Aga1: Źle, nie możesz podnosić tak do kwadratu.
y=x+2
x2+(x+2)2=4
x2+x2+4x+4=4
2x(x+2)=0
x=0 lub x=−2
y=2 lub y=0
16 mar 17:23
kamill: dzieku wielkie cos strasznie namieszałem...
i nie spamuje tylko cos mi sie internet zawiesił i tak wyszło. sorki
16 mar 17:30