Dowód niewychodzący
Marcin : ciekawe zadania meiner mainung nach. Mam dowieść że
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1+ |
| + |
| ... |
| <2− |
| |
| | 22 | | 32 | | 100002 | | 10001 | |
próbowałam mocniej dla n udowodnić, aczkolwiek wydaje się że ogólnie to nie obowiązuje, bo
| | 1 | | 1 | | 1 | |
wychodzi że 2− |
| + |
| <2− |
| co jest nie prawdą. Gdyby było prawdą |
| | n+1 | | (n+1)2 | | n+2 | |
sprawa byłaby z głowy.
16 mar 16:19
Artur z miasta Neptuna:
miałeś szeregi
16 mar 17:22
Marcin : miałem . no ale czy to mi coś daje ?
16 mar 18:18
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | π2 | | 1 | | 1 | |
lewa strona < ∑1∞ |
| = |
| < 1.66 = 2 − |
| < 2 − |
| |
| | j2 | | 6 | | 3 | | 10001 | |
a to Ci to daje
16 mar 18:25
Basia:
dowodu już nie pamiętam, nie liczyłam ale to chyba załatwia sprawę
chociaż przypuszczam, że istnieje także jakiś inny sposób
16 mar 18:26
AC:
Należy zauwazyć, że dla k>1
Czyli
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
suma < 1+ |
| − |
| + |
| − |
| +......+ |
| − |
| |
| | 1 | | 2 | | 2 | | 3 | | 9999 | | 10000 | |
| | 1 | | 1 | |
= 2 − |
| < 2 − |
| |
| | 10000 | | 10001 | |
16 mar 18:38
Godzio: Basia dzisiaj mieliśmy jak to się "miej więcej" pokazuje

nawet przyjemne

W ramach ciekawostek
16 mar 18:43
Marcin : narazie analizuje rozwiązanie AC . i zastanawia mnie czy fakt że mamy tu jedynkę nie zmienia
tego rozwiązania ? bo twoje założenia jest dla k >1 a my bierzmy pod uwagę 1?
16 mar 18:43
Marcin : a co do rozwiązania Basi i Artura to nie za bardzo wiem skąd się właśnie u was wzięło
16 mar 18:45
Basia:
| | 1 | |
toteż AC liczby 1 nie rozpisuje, a potem to już jest |
| czyli k=2>1 |
| | 22 | |
16 mar 18:47
AC:
Nie, nie zmienia. Jedynkę w sumie zostawiam i zaczynam od
k=2
czyli
16 mar 18:47
Artur z miasta Neptuna:
niee ... bierzesz pod uwagę od k=2
natomiast dorzucenie z lewej i prawej strony '1' nie zmienia prawdziwości znaku nierówności
16 mar 18:47
Basia:
| π2 | | 1 | |
| to suma szeregu ∑n=1,.....+∞ |
| |
| 6 | | n2 | |
dowód jest łagodnie mówiąc skomplikowany
16 mar 18:48
Godzio:
| sinx | | x | | x | | x2 | |
| ≈ ∏∞k = 1(1 − |
| )(1 + |
| ) = ∏∞k = 1U{1 − |
| |
| x | | kπ | | kπ | | k2π2 | |
| | sinx | |
Rozwijając |
| w szereg mamy: |
| | x | |
| sinx | | x2 | | x4 | |
| = 1 − |
| + |
| − ... |
| x | | 6 | | 120 | |
Rozwijając szereg iloczynów (nie wiem czy dobrze na to mówię) mamy:
| | x2 | | x2 | |
1 − |
| − |
| + ... (jakaś tam reszta) = |
| | π2 | | 22π2 | |
| | x2 | | 1 | |
1 − |
| ∑ |
| + ... (szereg od 1 do ∞) |
| | π2 | | n2 | |
Z równości wielomianów wynika, że
Z pamięci pisałem, mam nadzieję, że się nie pomyliłem
16 mar 18:48
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
Marcin −−− skoro miałeś szeregi to powinieneś wiedzieć jak obliczyć sumę(i=1;i++) |
| |
| | (i)2 | |

dlatego się pytałem, czy miałeś szeregi, czy nie
16 mar 18:48
Marcin : right. teraz łapie. dzięki wam.
16 mar 18:50
Marcin : skoro "dowód jest łagodnie mówiąc skomplikowany" to chyba nie mam obowiązku go znać?
16 mar 18:53
Godzio:
Jasne, że nie
16 mar 18:53
Marcin : Godzio a ty matme studiujesz ?
16 mar 18:55
AC:
Sam sobie wybierz metodę która bardzie Ci pasuje
16 mar 18:55
AC:
Godzio to jest mistrz. I rok matmy
16 mar 18:56
Godzio:
Taaa, mistrz

Jeszcze nie
16 mar 18:59
Marcin : a można się spytać gdzie? Ciekawy jestem gdzie idą Ci dobrzy ?
16 mar 19:15
Godzio: PWr, ale to tylko dlatego, że mieszkam we Wrocławiu, gdybym mieszkał w Krakowie pewnie bym tu
nie przyjeżdżał
16 mar 19:16
Marcin : spoko. A wgl. olimpijczyk? Też myślałem nad matmą, ale nie mam zamiaru zostać potem
nauczycielem. . . A mówią że średnie perspektywy po teoretycznej matmie. zresztą za dobry to
nie jestem. Zobaczymy. Dzięki jeszcze raz.
16 mar 19:20
Godzio: Nie, olimpijczykiem nie jestem
16 mar 19:22
Artur z miasta Neptuna:
Marcin −−− a kto mówi że musisz iśc na 'teoretyczną' matmę
16 mar 19:37
Marcin : no bo w sumie taką wolę . a zresztą finansowa jakoś nie brzmi fajnie, a stosowana . w sumie
nawet nie za bardzo wiem z czym się to wiąże...
16 mar 19:40
Artur z miasta Neptuna:
sprawdź sobie kiedy się wybiera specjalizacje to raz
a dwa −−− popatrz na specjalizacje na 'polibudach' jest ich więcej jak tylko 'finansówka' lub
'stosowana'
16 mar 19:42
Artur z miasta Neptuna:
a Finansowa to tylko prawdopodobieństwo i aktuarialna na 4 i 5 roku
pierwsze 3 lata i tak lecisz to samo co stosowana
16 mar 19:43
Basia:
zastosowania, to dużo szeroko rozumianej probabilistyki (rachunek prawdopodobieństwa,
statystyka, procesy stochastyczne itp.), trochę programowania (metody numeryczne,
programowanie symulacyjne itp) i trochę innych rzeczy (to już na ogół zależy od uczelni) np.
zastosowania w genetyce
16 mar 19:47
Artur z miasta Neptuna:
nie żebym Ciebie na finansówkę namawiał ... bo wcale łatwo robotę (odpowiednią do wymagań) nie
jest znaleźć w innym miejscu jak Warszawa, ale z drugiej strony − dobry matematyk jest na wagę
złota w firmach FMCG, nie mówiąc już o sektorach: inwestycyjnym, ubezpieczeniowym (aktuariusz)
i bankowym.
16 mar 19:48
Artur z miasta Neptuna:
powiem tak:
ja skończyłem PG (politechnika gdańska) ... właśnie MF (studia jednotorowe):
pierwsze trzy lata to:
− Analiza (w tym zespolona, funkcjonalna)
− Algebra
− Topologia
− Prawdopodobieństwo
− Rr'y (równania różniczkowe)
− Metody numeryczne
− duuużo różnego programowania
na specjalizacji (IV rok) miałem:
− Statystykę
− procesy stochastyczne
− zarządzanie finansami
− matematykę aktuarialną
− całkę stochastyczną
− modelowanie kontraktów terminowych
16 mar 19:54
Artur z miasta Neptuna:
teraz wiem, że otworzyli nową specjalizację (chyba od rocznika po gimnazialnego) −
biomatematykę
nie wiem jak to wygląda na innych uczelniach
16 mar 19:58
Artur z miasta Neptuna:
z drugiej strony −−− do FMCG przyjmą Ciebie i bez skończonej matematyki finansowej −−− bylebyś
pokazał, że potrafisz szybko analizować dane i (oby tak było) intuicyjnie potrafisz
przewidywać zdarzenia, komplikacje, problemy
16 mar 20:00
Marcin : w sumie to nawet fajnie to wygląda. nie powiem. a jak myślisz, dałoby radę robić dwa kierunki
jednocześnie. matma i coś jeszcze? czy raczej odpada?
16 mar 21:50
Godzio: Po pierwsze drugi kierunek jest płatny, po drugie znam 4 osoby, które tego próbowały,
1 nie zdała, 2 ledwo co zdała (matme, drugi kierunek ok), 3 jest bardzo pilna i zalicza
wszystko elegancko, 4 radzi sobie ani źle, ani dobrze.
Więc jak widać, jeśli będziesz się starał to spokojnie (o ile kasa to nie przeszkoda) dasz
radę. Ale to wymaga dużo roboty, ale szczerze powiedziawszy, robiąc sobie matmę, i dochodząc
np do 2 − 3 roku i zaczynając nowy kierunek połowa przedmiotów (przy najmniej na pierwszych
semestrach) zostanie Ci przepisana na ten kierunek. A tak będziesz musiał chodzić tu i tu.
Więc jeśli chcesz to bierz dwa kierunki, ale jeśli chcesz matmę w tym brać to najpierw ją
później drugi kierunek, bo z drugiego mogą Ci nie przepisać oceny bo poziom jest zdecydowanie
mniejszy.
16 mar 21:57
Marcin : no . mam jeszcze niecały rok. to może nawet rozważę takie opcje. dzięki za wszystkie rady.
16 mar 22:03
Artur z miasta Neptuna:
Z tym przepisywaniem to bym nie przesadzał
przepiszą mu:
− matematykę
− fizykę (laborki z fizy)
− może jakieś elementy programowania
i to wszystko −−− bo i nic więcej na matmie nie ma

Marcin −−− powiem tak −−− zacznij studiować ... dotrwaj do połowy 2 roku i wtedy myśl nad
drugim kierunkiem. Pamiętaj też, że może być dla Ciebie lepiej np. drugi kierunek robić w
trybie zaocznym (nie wiem ile kosztuje drugi kierunek na dziennych), bądź też po zakończeniu
jednych studiów, zacząć zaocznie inne.
Pamiętaj też ... że po 3,5 latach masz tytuł inżyniera ... nie musisz siedzieć 5,5 na uczelni
na jednym kierunku
Dlaczego radzę Ci poczekać ? Bo mając lat 19/20 tak naprawdę wielkie "G" wiesz (mówię z m.in.
własnego doświadczenia). Lepiej na spokojnie podejść do tematu, niż wpaść w bagno.
Dodatkowo − radzę popatrzeć na warunki przyznawania stypendium naukowego na uczelni (i
kierunku) na który chcesz iść. Może się okazać, że jak zaczniesz drugi kierunek (dziennych) to
nie będziesz mógł otrzymywać stypendium, a 'ciągnąc' zaoczne będziesz mógł.
No i jeszcze zależy, co byś wybrał jako drugi kierunek
16 mar 22:12
Godzio:
Algebre, Analizę, Fizykę, Technologie Informacyjne, na pewno coś z programowania, jakieś
humany, na PWr jest jeszcze matematyka dyskretna, nie wiem jak na innych uczelniach,
No to pierwsze semestry praktycznie będzie miał z głowy ? 1 − 2 przedmioty będzie musiał
zaliczać
16 mar 22:27
Marcin : bo wgl chciałem studiować inżynierię nanostruktur, ale podobno to wymagający kierunek, a matmę
po prostu lubię . myślę że tak czy siak nie będę się pchał w dwa ciężkie kierunki tak z góry.
w końcu studia to nie tylko nauka. . .
16 mar 22:41
Artur z miasta Neptuna:
Godzio ... wybacz ... ale o czym Ty mówisz −−− jaka matematyka dyskretna

gdzie na innych kierunkach masz podział Matematyki bardziej szczegółowy niż Analiza i Algebra

Na dobrą sprawę, gdyby zaczął drugi kierunek, to na drugim semestrze by musiał chodzić (na
drugim kierunku) na Matmę/Analizę Matematyczną ... on na Matmie stosowanej (po III sem) pewnie
na analizie by jeszcze nie miał całek podwójnych a na pewno przed 3 rokiem nie zacznie
rachunku prawdopodobieństwa/statystyki −−− różnice programowe = brak przepisania.
Powiem wprost −−− zacząłem nowe studia (mam tytuł master Financial Mathematics, mgr inż.
Matematyki Finansowej) na kierunku inżynieria środowiska.
Mogłem sobie przepisać tylko dwa przedmioty − Fizykę i 'Matematykę' ... w skład której wchodzi:
I semestr: Algebra i Analiza Matematyczna sem I i II (patrząc na materiał ze studiów z
Matematyki)
II semestr: Algebra Matematyczna sem II, III i IV, Rachunek Prawdopodobieństwa, Statystyka,
Matematyka Dyskretna.
Statystykę miałem na IV roku

Więc, gdyby ten kierunek ciągnął (zaczął po 3 roku studiów
dziennych) w trakcie poprzedniego kierunku, to i tak bym musiał chodzić na drugi semestr
Matematyki

Dodatkowo − nie mogłem sobie przepisać informatyki ze względu na 'różnice programowe' bo tutaj
mam 'open office''a którego nie miałem na Matmie (bo tam jechałem programowanie różnymi
językami, a nie bawieniem się darmową wersją excela).
Tak więc −−− NIE MA za dużej liczby przedmiotów do przepisania, bez względu na to jaki (drugi)
kierunek wybierze. Poza 'sztandarowym' przedmiotem MATEMATYKA i Fizyka i (może) programowanie
... cała reszta przedmiotów to będzie całkiem co innego.
16 mar 22:44
Godzio:
Na PWr jest sporo kierunków, które mają matematyką dyskretną, takie minimum z kombinatoryki
albo rachunek prawdopodobieństwa, kolega na Automatyce i Robotyce to ma
16 mar 23:07