geometria
Saizou :

Mamy dany kwadrat i wiem, że łamana zawiera w sobie środki boków kwadratu( tak ja pokazano na
rysunku) oblicz długość łamanej. Odcinek BU ma długość 1 cm
16 mar 16:02
Basia:
każdy z odcinków tej łamanej ma długość = x
x
2 = a
2+(
a2)
2
ten mały trójkąt ma kąty: 60, 30 i 90
jest więc podobny do dużych trójkątów prostokątnych
a
2 = 4x
a
2 = 2a
√5 /:a (a>0 bo to bok kwadratu)
a = 2
√5
L = 3x = 15
16 mar 16:16
Saizou : ale ten trójkąt mały nie może mieć kątów 30,60,90 bo w tedy ten trójkąt równoramienny był by o
miarach kątów 60,60,60, ale ja przyjąłem bok kwadratu 2a i ramię tego trójkąta miałoby długość
a√5, a podstawa 2a więc ten trójkąt nie może być równoboczny
16 mar 17:37
Basia: masz rację; pomyliłam odcinki; trzeba więc pomyśleć
16 mar 17:42
Saizou : ale jak narysowałem to coś w geogebrze to wychodzi że ten mały trójkąt jest prostokątny
16 mar 17:44
Basia:

tr. ACE jest prostokątny ⇒ β=90−α
tr.EAB jest do poprzedniego przystający ⇒ kąt EBA = β
to nie są kąty 30,60,90 oczywiście, ale są takie same, α, 90, 90−α
czyli tr.AUB ~ tr.ACE
dalej tak samo, bo korzystałam tylko z podobieństwa
16 mar 17:51
Saizou : teraz to się łatwe wydaje
16 mar 17:54
Artur z miasta Neptuna:

podstawa to udowodnić, że kąty przy U to kąty proste. Wtedy wykorzystać:
podobieństwa trójkątów ACU i BDU
16 mar 17:56
Artur z miasta Neptuna:
sorki ... B
CU miało być
16 mar 17:58