macierze
ola: Rozwinięcie LAPLACE' A
Obliczyc wyznacznik 4 stopnia
|1 −1 2 1 |
|1 −2 3 2 |
A= |4 −1 5 15 |
|6 −8 7 9 |
mam takie rozwiązanie:
| −2 3 2 |
detA= 1*(−1)
1+1 | −1 5 15 | =+.....
| −8 7 9 |
moje pytanie nie dotyczy wyniku zadania, lecz chciałabym wiedzieć skąd wzieła się (−1)

?
16 mar 15:50
Tragos: zawsze tak jest, taki wzór
16 mar 15:54
Basia:
z metody Laplace'a;
udowodnienie jej poprawności to dobrych kilka kartek w każdym podręczniku algebry liniowej
16 mar 15:55
ola: czyli w kazdym zadaniu bedzie (−1) bez względu na zadanie?
16 mar 15:57
Basia:
rozwijasz wg wiersza lub kolumny (piszę wg wiersza)
W = ∑j=1,...,n aij*(−1)i+j*Mij
Mij minor po wykreśleniu i−tego wiersza i j−tej kolumny
16 mar 16:21