matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Denis:
[(xy−x)−y]
2
= wiem że to wzór skróconego mnożenia, ale chyba ciągle coś robię źle i mogę dojść do wyniku.
16 mar 15:43
Basia:
= (xy−x)
2
− 2(xy−x)*y + y
2
= x
2
y
2
− 2xy*x + x
2
− 2xy
2
+ 2xy + y
2
= x
2
y
2
+ x
2
+ y
2
− 2x
2
y − 2xy
2
+ 2xy
16 mar 15:49