Funkcja kwadratowa
Andrzej:

Wyznacz dziedzinęi miejsca zerowe funkcji:
f(x)=
16 mar 15:33
Basia:
dziedzina: zbiór rozwiązań nierówności 5+2x>0
m.zerowe: rozwiązania równania 2x(3+x)=0 pod warunkiem, że należą do dziedziny
te, które nie należą odrzucamy
16 mar 15:39
Ajtek: Dziedzina:
Wyrażenie pod pierwiastkiem parzystego stopnia nie może być mniejsze od zera, dodadkowo
mianownik musi być różny od 0.
5+2x>0 ⇒x∊......
Mz:
−2x(x+3)=0 ⇒ −2x=0 lub x+3=0
x=... lub x=....
16 mar 15:43
Andrzej: 5+2x>0
2x>5 /:2
x> 2,5
i to jest dziedzina

2x(3+x)=0
6x+2x
2=0
x1=0 x2=−3
16 mar 15:45
Ajtek: Przy przenoszeniu pamiętaj o zmianie znaku

5+2x>0
2x>
−5
x>....
16 mar 15:55