funkcja liniowa
invisible: Funkcja liniowa f(x)=(m−2)x−11 jest rosnaca dla: m>2, m>0, m<13, m<11 niech mi ktos to
wytlumaczy
16 mar 15:19
Ajtek: F. liniowa jest rosnąca, gdy wspólczynnik kierunkowy prostej (liczba przed x) jest >0.
w naszym przypadku to m−2>0 zatem m>2.
16 mar 15:22
Barney: m−2>0 funkcja rosnąca >0
m>2
16 mar 15:24
invisible: czyli m−2=0 i m=2 czyli 2 jest wieksze od 0?
16 mar 15:28
Aa:
z definicji:
funkcja jest rosnąca gdy współczynnik kierunkowy jest >0 (większy)
stała, gdy współczynnik kierunkowy jest = 0
malejąca, gdy współczynnik kierunkowy jest <0 (mniejszy)
wzór funkcji liniowej to:
y= ax+b
współczynnik kierunkowy to litera "a" leżąca przed x
np:
y=−2x+3 − współ. kier. to a=−2, więc fun. jest malejąca
y=2 − współ.kier. a=0 (dlatego nie ma tutaj x, bo 0*x =0)
y=4x+1 − współ. kier. a=4, więc funkcja rosnąca
ale współczynnikiem kierunkowym może być jakieś wyrażenie (więcej niż jedna liczba) tak jak w
twoim zadaniu
czyli w tym wypadku współczynnikiem kierunkowym jest wszystko to co leży przed x, a więc to co
jest w nawiasie
Masz pytanie: dla jakiego m funkcja jest ROSNĄCA
a więc musisz zapisać, że Twój współ kier. a >0, czyli
m−2>0 − przenosisz wiadomą na drugą stronę − czyli musisz zmienić znak
m>2
czyli odpowiedz a
nie robisz nic takiego jak pisałaś
m−2=0
bo to jest równanie, a Ty masz rozwiązać nierówność
16 mar 18:27
invisible: ok dzieki wielkie juz rozumiem
16 mar 18:33