Ciąg monotoniczny
seyloreczek: Wykaż, że ciąg (an) jest monotoniczny:
a) an= 1−nn+1
b) an= 3nn+2
c) an= 2nn+5
d) an= 3n−42n+1
e) an= 2−3n4n−5
f) an= 3−2n22n2−1
16 mar 15:09
Basia:
(a)
| | 1−(n+1) | | −n | |
an+1 = |
| = |
| |
| | (n+1)+1 | | n+2 | |
| | −n | | 1−n | |
an+1−an = |
| − |
| = |
| | n+2 | | n+1 | |
| −n(n+1)−(1−n)(n+2) | |
| = |
| (n+1)(n+2) | |
| −n2−n−(n+2−n2−2n) | |
| = |
| (n+1)(n+2) | |
| −n2−n−n−2+n2+2n | |
| = |
| (n+1)(n+2) | |
U{−2}{{(n+1)(n+2)} <0 dla każdego n∊N
+
bo licznik = −2 < 0, a mianownik=(n+1)(n+2)>0
czyli ciąg jest malejący
pozostałe rób sam analogicznie
16 mar 15:37
seyloreczek: Wielkie dzięki Basiu!
16 mar 17:26