Ciąg arytmetyczny
seyloreczek: Oblicz sumę, której składniki są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
−5−7−9−...−29−31
16 mar 13:50
Ajtek: a
1=...
a
2=...
a
n=...
r=a
2−a
1
a
n=a
1+(n−1)*r
16 mar 14:14
asdf: a1 = −5
a2 = −7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a2 − a1 = r
−7 −(−5) = −2
r= −2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
n = a1 + (n − 1)r
a
n = −5 −2n + 2
a
n = −2n − 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−29 = −2n − 3
−26 = −2n
−13 = −n
n = 13
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
s
3 = −21
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
s
13 = −221
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
s
13 − s
3 = −221 + 21 = −200
s
x = −200
Sprawdź w odpowiedzi czy dobrze
16 mar 14:20
asdf: s
x =
SUMA CYFR UKRYTYCH (....)
Źle przeczytałem
16 mar 14:22
Aga1: a
1=−7, a
2=−7
r=a
2=a
1=−2
a
n=−31
n=14
16 mar 14:35
asdf: Aga1, literówka

a
1 = −5
16 mar 14:38
Aga1: Masz rację, ale wszystko liczone dla a1=−5, i r=a2−a1=−2.
16 mar 14:39
seyloreczek: Dziękuję Wam serdecznie!
16 mar 15:00