funkcja kwadratowa - znajdź współczynniki a,b,c jeśli....
julka: Potrzebuje pomocy: funkcja kwadratowa dana jest wzorem f(x)=ax
2+bx+c. Znajdź współczynniki a,b
i c, jesli wiadomo, że: f(0)=2 oraz funkcja jest rosnąca w przedziale (−
∞,3) malejąca w
przedziale (3,
∞), a zbiorem wartości funkcji f jest przedział (−
∞,5>
i wiem że c=2, p=3 a q=5 oraz a<0 i Δ>0
mam postać kanoniczną i jeszcze że a=
−b6
i dalej nie wiem co robić
16 mar 13:30
Ajtek:
| | −Δ | |
q=5 ⇒ |
| =5 ⇒ w Twoim przypadku Δ=b2−8*a boc=2
|
| | 4a | |
Układ równań i jazda

.
16 mar 13:36
julka: chwila moment, czyli do układu mam podstawić −b/2a=3 i b2−8*a ? czy jak?
16 mar 13:40
Ajtek: Nie do końca, Twój układ bedzie wyglądał tak:
| −b | |
| =3 ⇒ z p wierzchołka
|
| 2a | |
| −(b2−8a) | |
| =5 ⇒z q wierzchołka.
|
| 4a | |
Rozumiesz?
16 mar 13:44
julka: no tak chwile temu tak zrobiłam ale jak zlikwidowałam ułamek przez pomnożenie 2a i 4a to
zostało mi −b=6a i −b2+8a=20a tylko nie potrafie rozw. układów z dwiema niewiadomymi
16 mar 13:47
Ajtek: No nie żartuj

To jak chcesz rozwiaztwac rownania kwadratowe, gdzie jak widzsz pojawia sie
uklad rownan z dwiema niewiadomymi

Wyznacz z pierwszego b i podstaw do drugiego

.
16 mar 13:52
julka: o fuck! rzeczywiście −.− ja to mam łeb... dzięki !
16 mar 13:53
Ajtek: Nie ma za co.
Nie rób z siebie większej gapy, niż jesteś w rzeczywistości

.
Jak widzisz, umiesz rozwiązywać

.
16 mar 13:55
julka: Tak, tylko czasami brakuje mi takich wskazówek i już nie wiem jak dokończyć

teraz mam
nadzieje że uporam sie z resztą zadań, miłego dnia!
16 mar 14:01
Ajtek: I wzajemnie, korzystaj z wiedzy którą masz

.
16 mar 14:03
Aga1: A może tak,.
skoro już wiesz, że p=3, q=5 i punkt (0,2) należy do wykresu, to wystartuj z postaci
kanonicznej
y=a(x−p)
2+q
y=a(x−3)
2+5
podstawiając punkt
mamy
2=a(0−3)
2+5
2=9a+5
a=−{1}{3}
a=, b= c=
16 mar 14:19